Popravka javnog sata na Starčevici privukla pažnju građana

Jasmina Perišić foto: V. Stojaković
Popravka javnog sata na Starčevici privukla pažnju građana

Banjaluka - Osim što pokazuju tačno vrijeme i krase gradske ulice i ustanove, javni satovi izazivaju i veliku pažnju građana. Da Banjalučani primijete kada neki od ovih mjerača vremena nedostaje, najbolje pokazuje primjer koji se desio u naselju Starčevica.

Naime, sat koji se nalazio na raskrsnici ulica Majke Jugovića i Desanke Maksimović, nedaleko od benzinske pumpe "Euro benc", u pomenutom naselju, odnesen je na popravku. Njegov nestanak sa ove raskrsnice nije prošao neprimijećeno, pa je nekolicina mještana Starčevice zvala našu redakciju da pita šta se desilo sa satom, te da nije možda ukraden.

Iz Gradske uprave su rekli da je održavanje javnih satova povjereno časovničarskoj radnji "Vrančić".

- Sat u naselju Starčevica je bio u kvaru, zbog toga je privremeno uklonjen. Kada bude popravljen, vratićemo ga na staru lokaciju. Apelovali bismo na građane da ukoliko primijete da je neki od javnih satova neispravan, da to prijave na brojeve telefona 244-590 ili 244-593. Za ove namjene u 2015. godini biće izdvojio 7.000 KM - rekli su u Gradskoj upravi.

Mještanin Starčevice Dalibor Ždrnja rekao je da je odmah primijetio da nedostaje dio sata u svom naselju.

- Svaki dan prolazim pored tog sata i bacim pogled na vrijeme. Danas satova ima na svakom ćošku, na reklamnim displejima, telefonima, na ruci… ali kada sam neko jutro vidio da nema onog velikog na ulici, vjerujte da mi je bilo teško. Navike su čudo! Jednostavno mi nedostaje! Bez onih velikih kazaljki kao da mi je vrijeme stalo! Drago mi je ako je samo na remontu i što će biti vraćen - rekao je mještanin Starčevice Dalibor Ždrnja.

Trenutno u gradu Banjaluka ima 10 javnih satova, od kojih su dva postavljena na Muzeju savremene umjetnosti i Arhivu Republike Srpske.

- Ostali satovi nalaze se na raskrsnicama ulica Trive Amelice i Krajiških brigada, Gavrila Principa i Miloša Obilića, Majke Jugovića i Desanke Maksimović, Branka Popovića i Kojića put, Sime Matavulja i Dragomira Drage Malića, te ulicama Bulevar vojvode Živojina Mišića, Dragiše Vasića i Cara Lazara - naveli su Gradskoj upravi.

Krivi sat

Iako mu to nije zvanično ime, sat koji se nalazi u centru grada tako je prozvan zbog svog iskrivljenog izgleda, koji je poprimio nakon zemljotresa koji je zadesio Banjaluku 1969. godine. "Krivi sat" od tada stalno pokazuje 9.11 časova, vrijeme kad se zemljotres desio. Podignut je kao spomen-obilježje na ovaj nemio događaj i glavno je mjesto orijentacije i sastajanja u gradu. Gotovo da nema Banjalučanina koji nije bar jednom rekao: "Čekam te kod krivog sata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana