Pokolj na Vaskrs u Bijelom Potoku kao vječna opomena

Danijela Stokanić
Pokolj na Vaskrs u Bijelom Potoku kao vječna opomena

Banjaluka - Parastosom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u Bijelom Potoku kod Debeljaka juče je obilježena 73. godina od ustaškog masakra nad Srbima u tom mjestu.

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava “Bijeli Potok” Branko Milinković rekao je da je pokolj na Vaskrs 1942. godine zločin koji će se vječno pamtiti, ali i opomena da se više nikad ne ponovi.

- Za 54 života nikad niko nije odgovarao iako se zna da su zločin počinile naše komšije iz obližnjeg sela Debeljaci. Došli su dan prije Vaskrsa u Bijeli Potok i rekli mještanima da budu kod kuća, da im se neće ništa desiti. Međutim, sutradan je naišla kaznena ekspedicija koja je ubila sve koje je zatekla - rekao je Milinković.

Dodao je da su članove porodice Vijasinović i Bogojević pobili maljem.

- Nastradali su i oni na koje su slučajno naišli, a zločina su jedino ostala pošteđena djeca koja su čuvala stoku daleko od sela - kazao je Milinković i dodao da se o ovom zločinu ćutalo 60 godina.

Zahvaljujući gradu Banjaluka i SUBNOR-u podignut je spomenik kod kojeg se već 14 godina, drugog dana Vaskrsa, služi pomen.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Milenko Vučeta poručio je da se ovaj zločin nikad ne smije zaboraviti.

- Navršava se i 73. godišnjica teškog zločina, koji je počinjen u Bijelom Potoku. Stradale su 54 žrtve samo zato što su bile pravoslavci, Srbi. Drago mi je što je parastosu prisustvovalo veliki broj mladih, koji će imati sigurnu budućnost samo ako znaju ko su i odakle potiču - rekao je Vučeta.

Mještanin Bijelog Potoka Dušan Mijatović kaže da nikad neće moći zaboraviti Vaskrs, 5. aprila 1942. godine, kada je jedva izvukao živu glavu.

- Bilo je strašno. Ni slutili nismo da će nas na tako veliki dan napasti komšije - rekao je Mijatović.

Parastosu su, osim potomaka žrtava, prisustvovali predstavnici Gradske uprave, Boračke organizacije opštine Čelinac, SUBNOR-a i Ravnogorskog pokreta...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana