Odzvonilo starom i trulom drveću

Danijela Stokanić
Odzvonilo starom i trulom drveću

Banjaluka - Staro i trulo drveće, kao i suve grane, neće biti više opasnost za prolaznike i stanovnike u tri gradska naselja, jer su juče radnici preduzeća "Tamaris" uklonili tri dotrajala stabla.

Kako su objasnili u ovom preduzeću, juče su sasječena stara stabla breze u ulicama Kninska u neposrednoj blizini parka "Petar Kočić", zatim u Miloša Obilića u naselju Obilićevo i Ranka Šipke u naselju Paprikovac.

- Usput smo na okolnim zdravim stablima u ulici Miloša Obilića uklanjali i suve grane. U narednom periodu ćemo nastaviti sukcesivno uklanjanje suvih stabala i grana - rekli su u "Tamarisu".

Dodali su da stabla i grane u gradu uklanjaju po nalogu Gradske uprave.

- Naše ekipe redovno obilaze stabla u gradu i na osnovu toga predlažu komisiji iz Gradske uprave šta i gdje treba da se radi, a osnovu čega oni donose odluku - naglasili su u "Tamarisu".

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu za održavanje zelenih površina iz budžeta grada predviđeno je 1,44 miliona maraka, što je za oko 160.000 KM manje nego lani.

Stručnjaci kažu da je zdravstveno stanje drvoreda u gradu jako loše, te da ima mnogo starog drveća. Malo je onih stabala koja su, kako kažu, još u dobrom stanju.

Milovan Sukur iz naselja Obilićevo smatra da se u održavanje drvoreda u gradu jako malo ulaže, zbog čega strahuje da Banjaluka ne izgubi epitet grada zelenila.

- Žalosno je što se sadnice drveća nerijetko nalaze i na meti vandala i nespretnih građana koji ih lome. Obijesna omladina nije ni svjesna da tako uništava društvena dobra za koja svi izdvajamo novac - rekao je Sukur.

Da su dijelovi gradskih drvoreda u veoma lošem stanju svjedoči i činjenica da sa jačim vjetrovima pucaju grane i padaju stabla i nerijetko nanose štetu na automobilima i drugim dobrima. U posljednjih nekoliko godina zbog svoje dotrajalosti stabla su pala u ulici Srđe Zlopogleđe u Obilićevu, zatim u parku "Mladen Stojanović", pored Muzeja savremene umjetnosti RS, te u ulici Miloša Obilića, Centru grada i kod Muzičke škole "Vlado Milošević".

Sadnice

U skladu sa ekološkim akcionim planom Gradska uprava ove godine je planirala da u užem gradskom jezgru zasadi 150 novih sadnica četinarskog drveća radi smanjenja aerozagađenja i buke.

- Proljetos je zasađeno oko 100 mladih stabala u naseljima Nova varoš, Rosulje... Preostale planiramo da zasadimo na jesen - kazali su u "Tamarisu".

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu svrhu je predviđeno 10.000 KM. Takođe, zelenilo je obnovljeno i prošle godine u više ulica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana