Odbornici odbacili Jablana i Rudonju

Vesna Popović
Odbornici odbacili Jablana i Rudonju

Banjaluka - Skupština grada ni na jučerašnjoj sjednici nije usvojila novi grba grada.

U trećem pokušaju da se izabere novi grb grad pozicija i opozicija bili jedinstveni i odbacili prijedlog na kojem dominiraju dva bika sa štitom - Jablan i Rudonja, simboli Kočićeve pripovijetke "Jablan". Protiv ovog prijedloga bio je sve ijedan  od 21 odbornika koliko ih je u tom trenutku bilo u sali.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić je rekla da jedinstven stav pokazuje da je pitanje grba grada izuzetno značajan.   

- Ishod glasanja i sve aktivnosti koje su prethodile ovom izjašnjavanju odbornika su to i potvrdile - navela je Brkićeva.

Dodala je da je bilo više prijedloga odbornika kako bi se taj  problem ubuduće mogao riješiti.

- Grb grada treba da bude nešto u čemu će se svi građani prepoznati - navela je Brkićeva.

Šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Duško Račić  smatra da u idućem pokušaju za izbor grba treba da budu uključeni i predstavnici odborničkih klubova.

- Isto tako trebalo bi definisati šta smatramo da su  simboli Banjaluke - precizirao je Račić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić je rekao da se novi izbor grba treba drugačije organizovati.

- Potrebno je izabrati novu komisiju jer prethodna tri puta ista komisija nije dala rezultate - rekao je Talić.

Jučerašnju sjednicu obilježile su i nesuglasice u vezi sa prijedlogom odluke o kablovskoj kanalizaciji za komunikacijske kablove. Naime, klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predao je amandmane koji su odbijeni a nakon skoro dvočasovnih konsultacija ova tačka skinuta je sa dnevnog reda. 

Načelnik Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković, inače kadar SNSD-a,  rekao je da se ovo odjeljenje koje je pripremilo Prijedlog odluke nije složilo sa promjenama koje predviđaju ovi amandmani.

- Amandmanima je traženo su da se izmijeni način izbora izvođača radova, da to ne bude putem licitacije.  To se kosi sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti - naveo je Novaković.

Objasnio je da se drugi amandman odnosio na početne cijene zakupnine za postavljenje kablova.

- Traženo je da ona iznosi jednu marku za sve zone. Odjeljenje je predložilo različite cijene za ukupno šest zona. Za prvu zonu početna cijena iznosila bi 3,5 KM a u drugim zonama bi taj  iznos bio smanjen tako da se nismo složili - rekao je Novaković.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić je kratko rekla da nije bilo nesuglasica te da je ta  tačka povučena sa dnevnog reda u dogovoru sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem koji nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici. Šef kluba odbornika SNSD-a Duško Račić nije želio da komentariše ovo pitanje.

Odluke

Skupština grada usvojila je veći broj regulacionih planova te dopunu odluke o bezbjednosti saobraćaja na gradskim ulicama.  Odbornici su juče raspravljali i o informacijama o stanju privrede i zapošljavanja u gradu, o organizaciji sporta i fizičke kulture, te o stanju sportskih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana