Od štetnih gasova praviće struju

Sanja Amidžić
Od štetnih gasova praviće struju

Banjaluka - Izgradnja nove sanitarne kasete za odlaganje smeća na regionalnoj deponiji u Ramićima je završena, dok su radovi na sistemu za štetne gasova u punom jeku.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” direktor preduzeća “Dep-ot” Novo Grujić i dodao da će se u narednom periodu raditi na montiranju instalacija, dovođenju gasa do baklje te prekrivanje starog dijela deponije.

- Predviđeni rok za završetak radova bio je 31. maja, međutim zbog loših vremenskih uslova radnici nisu mogli raditi zbog čega tražimo prolongiranje roka do 30. novembra. Cilj nam je da se sistem što kvalitetnije odradi - kazao je Grujić.

On je dodao da će nakon izgradnje ovog sistema svi štetni gasovi biti spaljivani i pretvarani u gas što će znatno doprinijeti boljem kvalitetu vazduha i ekološkoj zaštiti grada.

- Ukoliko bude zadovoljavajući protok gasa on će se iskoristiti za proizvodnju struje koja će u početku biti utrošena za zagrijavanje prostorija preduzeća “Dep-ot” a kasnije i formiranje posebne elektromreže - kazao je Grujić.

Za izgradnju sistema za degasifikaciju i nove sanitarne kasete u Ramićima predviđeno je 4,1 milion maraka a sredstva za ovaj projekat izdvojena su iz IPA fonda.

- U izgradnju novih sistema na deponiji, kao što je sanitarna kaseta, postavljanje sintetičkih materijala i drugi popratni radovi do sada je uloženo oko 450.000 maraka. Radove izvodi konzorcijum “GT-Trade” iz Splita i “Buk” iz Bijeljine - kazao je Grujić.

On je dodao da je na regionalnoj deponiji u Ramićima planirana i izgradnja reciklažnog centra.

- Nedavno je u Fondu za zaštitu životne sredine završen konkurs na koji smo se prijavili za dobijanje linije za reciklažu plastične ambalaže i papira tako da uskoro očekujemo pozitivan odgovor - rekao je Grujić.

Prečišćivač

U okviru projekta upravljanja čvrstim otpadom na deponiji Ramići lani je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, hidrantska mreža, buster pumpa, trafo-stanica te kanal za prikupljanje oborinskih voda.

- U pomenute radove uloženo je oko 1,1 miliona maraka - kazao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana