Novi grb Banjaluke prošao prvo rešeto

Vesna Popović
Novi grb Banjaluke prošao prvo rešeto

Banjaluka - Prijedlog novog grba grada Banjaluke prošao je u petak na sjednici prvo rešeto odbornika gradskog parlamenta. Ipak nije odmah i usvojen, već je upućen građanima na tridesetodnevnu javnu raspravu, a od njihovog stava zavisiće i konačan stav Skupštine grada.

- Poštovaćemo volju građana Banjaluke. Neću predložiti nijedno rješenje Skupštini grada ako se narod s njim ne slaže. Kakav će biti izgled grba grada odlučiće Skupština grada, a na osnovu rezultata javne rasprave - rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Objasnio je da u slučaju da građani i odbornici imaju negativno mišljenje o predloženom grbu grada, biće pokrenuta nova proceduru za pronalaženje drugog rješenja.

- Ako pokrenemo novu proceduru, sagledaćemo kakav pristup treba da odaberemo - naveo je Gavranović. 

Kazao je da su odbornici prihvatili i set odluka o građenju i uređenju građevinskog zemljišta, po kojem bi grad trebalo da bude podijeljen u šest zona.

- Smanjujemo udar na investitore u određenim zonama jer se  predviđaju mnogo niži troškovi građenja. Dodatno stimulišemo izgradnju proizvodnih kapaciteta popustom od 20 odsto za građevinske dozvole - rekao je Gavranović.

Dodao je da je sa dnevnog reda povučena odluka kojom je grad trebalo da bez naknade preda zemljište kasarne u Zalužanima Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. 

- Želimo da utvrdimo koje zemljište je njima potrebno i da ostalo ostavimo u funkciji grada. Na osnovu toga ćemo koncipirati novi prijedlog odluke - objasnio je Gavranović.

Iako je prijedlog izgleda novog grba grada upućen na javnu raspravu, predloženim rješenjem nisu bili zadovoljni ni odbornici pozicije ni opozicije.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Duško Račić rekao je da je ovaj klub samo glasao za upućivanje ovog prijedloga na javnu raspravu.

- Stav kluba je da je ovaj prijedlog možda heraldički ispravan, ali ima jednu veliku manu. Ni na koji način ne asocira na Banjaluku - dodao je Račić.

Smatra da je javna rasprava potrebna kako bismo na regularan način dobili mišljenje javnosti o ovoj temi.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac kazala je da su odbornici ove stranke glasali protiv predloženog izgleda grba.

- Gubljenje je vremena slanje prijedloga na javnu raspravu, a očigledno je da ni pozicija nije zadovoljna predloženim rješenjem. Niko ko ga pogleda ne može da se identifikuje sa gradom - istakla je Savić-Banjac.

Đoković, Gavranović i Radišić

Za ovogodišnjeg dobitnika najvišeg gradskog priznanja koje se dodjeljuje povodom Dana grada - 22. aprila, Ključ grada, predložena su tri kandidata: Novak Đoković, Mile Radišić i Slobodan Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana