Nova zgrada u Adi useljiva na jesen

Vesna Popović
Nova zgrada u Adi useljiva na jesen

Banjaluka - Izgradnja dvije zgrade sa 142 stana u naselju Ada za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida (RVI) neće biti završena u maju, kako je ranije planirano već u avgustu. Tako da se prva useljenja očekuju na jesen!

Potvrdili su to u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i dodali da je prvobitni rok za izgradnju bio osam mjeseci od početka radova, odnosno 15. maj.

- Zbog loših vremenskih uslova za izgradnju prošle godine, rok će biti produžen, a završetak radova se očekuje u avgustu - rekli su u ovom ministarstvu.

Podsjetili su da izgradnju ovog stambenog objekta u naselju Ada sa 4,4 miliona KM finansira Vlada RS dok je grad Banjaluka obezbijedio lokaciju, tehničku dokumentaciju i priključke na infrastrukturnu mrežu.

- Izgradnjom ovog objekta treba zbrinuti sve porodice poginulih boraca i RVI sa konačne rang-liste grada Banjaluka, po posebnom programu stambenog zbrinjavanja Vlade RS -  naglasili su u ovom ministarstvu.

Dodali su da je putem ovog programa od 2008. do 2015. godine u Adi uloženo osam miliona maraka za izgradnju 194 stana.

Grad je za izgradnju ovih zgrada izdvojio oko 24.000 metara kvadratnih zemljišta.

Prema informacijama Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grad ima listu za stambeno zbrinjavanje porodica iz ovih kategorija koja je odvojena od liste Vlade RS, a na kojoj se nalazi 120 porodica.

- Ove porodice se ne nalaze na listi Vlade RS za rješavanje stambenog pitanja i grad nema mogućnosti da ih zbrine - objasnili su u Odjeljenju.

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić je rekao da je važno da se izgradnja završi do kraja građevinske sezone, da bi se porodice mogle useliti u nove domove na jesen, a najkasnije do početka zime.

- U prethodne dvije godine ozbiljnije se pristupilo rješavanju stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija kada je u pitanju Vlada RS. Sa novim stanovima u Adi veći dio porodica sa područja grada Banjaluka riješiće svoje stambeno pitanje - rekao je Rogić.

Smatra da je potrebno objaviti novi konkurs za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije.

- Tek tada ćemo moći ustanoviti koliko porodica iz ovih kategorija ima potrebu za rješavanjem stambenog pitanja. Siguran sam da se veći broj nije prijavio na raniji javni poziv Vlade RS - naveo je Rogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana