Najveće zmijanjsko kolo poklon gradu

Danijela Stokanić
Najveće zmijanjsko kolo poklon gradu

Banjaluka - Ljubitelji folklora u Banjaluci imaće priliku da u srijedu 22. aprila uživaju u najvećem zmijanjskom kolu sa više od 100 izvođača, u spletu narodnih igra i pjesma iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Tradicionalni generacijski koncert biće poklon Folklornog ansambla Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih “Veselin Masleša”, Banjaluci za 22. april i za 70. godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Rekao je ovo umjetnički rukovodilac CKUDM “Veselin Masleša” Goran Pupac najavivši muzičku poslasticu, koja će biti održana u Sportskoj dvorani “Borik” sa početkom u 20 časova.

- Na koncert pod nazivom “zmijanjski vez kroz generacije” učestvovaće više od 300 članova ovog društva. Samo u najvećem kolu do sada učestvovaće više od 100 izvođača obučenih najvećim dijelom u originalne i dijelimočno u rekonstruisane zmijanjske narodne nošnje iz fundusa “Masleše”. Pozivamo sve ljubitelje folklora da dođu i  uživaju u igrama i dobrim notama - naglasio je Pupac.

Dodao je da će pored zmijanjskog kola biti prikazano i 12 koreografija u izvođenju svih ansambala ovog društva, a neće izostati ni revija najljepših originalnih narodnih nošnji zmijanjskog kraja iz fundusa društva. 

- Ovogodišnji koncert je posvećen zmijanjskom vezu, prvom kulturnom dobru našeg naroda koje je u novembru prošle godine uvršteno u Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine koju vodi UNESCO. Jednom riječju, rame uz rame sa najvrednijim kulturnim vrijednostima svijeta - rekao je Pupac.

Sekretar društva Luka Medar rekao je da je CKUDM “Veselin Masleša” vlasnik ubjedljivo najvećeg fundusa narodnih nošnji u BiH, jedan je od razloga zbog čega se našao na listi UNESCO-a.

- Riječ je o  fundusu koji čini nešto više od 1.000 kompleta narodne nošnje sa prostora cijele bivše Jugoslavije, od čega je više od 70 odsto original iz bakinih škrinja - rekao je Medar.

Dodao je da CKUDM “Veselin Masleša” najbrojnije društvo po članstvu, od šest uzrasnih grupa.

- Generacijski koncert održavamo svake godine u proljeće, a posljednjih godina izvodimo ga u sklopu programa Dana grada Banjaluka, 22. aprila. Međutim, tada ujedno proslavljamo i dan našeg društva, jer je Masleša, čije ime nosimo, rođen u proljeće, kada je i osnovan ansambl - istakao je Medar.

Istorija

CKUDM “Veselin Masleša”  osnovala je Omladinska organizacija Banjaluke, kao dobrovoljno udruženje građana. Cilj društva je uvijek bio i ostao da kroz organizovan rad njeguje, čuva od zaborava i prezentuje autentične oblike tradicionalne narodne kulture i umjetnosti. Tokom postojanja, sekcije, grupe i ansambli ovog Društva su imali oko 6.000 nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu.

O ansamblu

> Osnovan u proljeće 1948. godine

> Najbrojnije folklorno društvo

> Nosilac brojnih priznanja i nagrada

> Posjeduje 1.000 kompleta narodne nošnje

> Uvršten u Reprezentativnu listu UNESCO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana