Na prodaju 19 parcela Poslovne zone Ramići

Vesna Popović
Na prodaju 19 parcela Poslovne zone Ramići

Banjaluka - Grad nudi investitorima na prodaju 19 parcela novoformirane Poslovne zone Ramići i već sutra tu mogu da grade proizvodne pogone.

 

Ovo je odlučeno juče u nastavku 30. zasjedanja Skupštine grada, jer u petak zbog obimnog dnevnog reda sjednica nije završena. Odbornici su prihvatili odluku da 24 hektara Tehnološkog biznis parka u Ramićima budu transformisana u Poslovnu zonu Ramići.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je ovom odlukom redefinisan projekat u smislu dinamike i strukture poslovnih sadržaja na tom prostoru.

- Planom parcelacije formirano je 20 parcela, od kojih je 19 odmah na prodaju. Grad će zadržati jednu na kojoj će biti objekat sa zajedničkim sadržajima, odnosno upravna zgrada sa bankarskim, špediterskim i drugim uslugama za investitore - dodao je Gavranović.

Podsjetio je da su u ranijem periodu odredili cijenu zemljišta u ovoj zoni koja iznosi oko 25 KM po metru kvadratnom.

- Smatramo da je ona previsoka. Isto tako, Vladi RS i Narodnoj skupštini RS je upućena inicijativa za promjenu Zakona o stvarnim pravima. Ova promjena bi lokalnim zajednicama dozvolila da investitorima omoguće da dobiju objekte neposrednom pogodbom, a ne licitacijama i znatno ispod tržišne cijene - rekao je Gavranović.

Objasnio je da će Poslovnom zonom upravljati Odsjek za lokalni ekonomski razvoj.

- Sve aktivnosti će biti pod direktnom kontrolom kabineta gradonačelnika, tako da će svi investitori moći da se obrate na jednu adresu - naveo je Gavranović.

Prema njegovim riječima, u rekonstrukciju Poslovne zone biće uloženo 1,8 miliona KM kreditnih sredstava koja su ranije bila namijenjena za razvoj Tehnološkog biznis parka.

- Za dalje aktivnosti novac će se obezbjeđivati iz budžeta grada - dodao je Gavranović.

Odbornici su usvojili i informaciju o radu parka u 2014. godini.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Draško Ilić je rekao da je potencijalnim investitorima potrebno ponuditi pogodnosti za ulaganje u privredu.

- Grad nije ništa izgubio kupovinom prostora bivšeg preduzeća “Unis” prvo za potrebe Tehnološkog biznis parka, a koji je sada preimenovan u Poslovnu zonu. Ukoliko poželimo da prodamo taj lokalitet, sigurno bismo mogli dobiti oko 30 miliona KM - rekao je Ilić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić je rekao da je grad potrošio sedam godina i veliku sumu novca na razvoj biznis parka, a projekat je na kraju propao.

- U studiji ekonomske opravdanosti Poslovne zone nigdje nije navedeno koliko tačno novca će trebati za njen razvoj i da li će grad to moći obezbijediti iz budžeta ili kroz kredite - naveo je Talić.

Izvještaji

Na jučerašnjoj sjednici usvojeni su i izvještaji o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu te o stanju u vezi sa rješavanjem upravnih predmeta i aktima poslovanja. Odbornici su najviše primjedbi imali na rad Odjeljenja za prostorno uređenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana