Manje ambrozije, manje alergije

Jasmina Perišić
Manje ambrozije, manje alergije

Banjaluka - Akcija uklanjanja alergenog korova ambrozije sa javnih površina zvanično je počela juče, a prvi otkosi napravljeni su u prisustvu predstavnika Gradske uprave u naseljima Starčevica i Obilićevo.

Radnici preduzeća "Tamaris" uklanjali su ambroziju u ulicama Sime Miljuša i Franca Šuberta, a nastaviće i na Banjalučkom polju, u ulici Vrbaski put, te naseljima Ada, Vrbanja, Lauš, Petrićevac, Pobrđe...

Budući da sjeme ambrozije, koje izaziva alergije kod 10 odsto stanovništva, počinje da klija u proljeće, prvo košenje treba obaviti prije cvjetanja. Stoga Gradska uprava svake godine nalaže uklanjanje ambrozije sredinom jula, a potom još dva puta, da biljka ne bi uspjela da procvjeta. Uklanjanje će trajati do kraja septembra.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da su nadležni od 1. juna nadgledali sve gradske površine i utvrđivali mjesta gdje se nalazi najviše korovišta i potencijalnih žarišta za ambroziju.

- Planirano je da  ambrozija bude uklonjena sa oko 30.000 kvadratnih metara površine, za šta je izdvojeno oko 20.000 KM iz gradskog budžeta. Naglasio bih da je riječ o biljci koja putem vjetra prenosi sjeme na dosta veliku daljinu, pa apelujem na građane da svoje privatne parcele redovno kose i uklanjaju ambroziju - rekao je Novaković.

Poljoprivredni inspektor u Gradskoj upravi Vladimir Ličina je kazao da je košenje ambrozije obaveza vlasnika i korisnika poljoprivrednih površina.

- Ova ovlašćenja ima i Komunalna policija. Građanima prvo naložimo da u određenom roku unište korovsku biljku, a onima koji to ne urade, slijede novčane kazne u iznosu od 100 KM i više. Tačnije, po Odluci o suzbijanju i uništavanju ambrozije sankcije za fizička lica kreću se od 700 KM, a po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, iznos kazne je od 1.000 KM i više - kazao je Ličina.

Alergolog dr Branislav Lolić apeluje na građane koji su alergični na polen ambrozije da se jave ljekaru i prije cvjetanja ambrozije, da bi bio spriječen kontakt sa polenom.

- Potrebno je da se uzme preventivna terapija da ne bi došlo do pojave tegoba. Ne treba uzimati terapije bez konsultacije sa ljekarom. Građani treba da pokažu solidarnost i uklone ambroziju sa svojih parcela, jer je period od 15. avgusta, pa do oktobra, jako težak za sve alergične na polen ambrozije, pa im ne treba dodatno otežavati - rekao je Lolić.

Apel

Svi građani koji primijete ambroziju na javnoj površini mogu to da prijave Odjeljenju komunalne policije na telefon 051/306-464 ili Odjeljenju za inspekcijske poslove na 051/244-429.

 - Ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu, na broj 051/244-428. Na raspolaganju su im i brojevi telefona Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja 244-593 i Centra za obavještavanje 121 - apelovali su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana