Loše instalacije ukočile ljekare u Bočcu

Vesna Popović
Loše instalacije ukočile ljekare u Bočcu

Banjaluka - Nova ambulanta porodične medicine u Bočcu još nije otvorena, niti je urađen tehnički prijem objekta zbog loše urađenih elektroinstalacija.

- Prije nego što je trebalo da bude priključena na elektromrežu, urađena je kontrola instalacija. Iskusni radnici "Elektrokrajine" su rekli da, ukoliko puste struju u objekat, on će se zapaliti. Vjerovatno su uočili da je tokom gradnje loše postavljena ili ugrađena elektroinstalacija, koja po svojim karakteristikama ne može da zadovolji potrebe jednog takvog objekta - rekao je jedan od očevidaca  koji nije želio da mu objavimo ime. 

Portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov  potvrdio je da ovo preduzeće nije priključilo ambulantu na elektrodistributivnu mrežu zbog nedostataka tokom izgradnje ovog objekta, ali nije precizirao o čemu je riječ.

- Naša radna jedinica "Elektrodistribucija" dostavila je Gradskoj upravi još u aprilu ove godine spisak nedostataka kako bi objekat bio prilagođen elektroenergetskoj saglasnosti - rekao je Klincov.

Naglasio je da su odgovor dobili tek srijedu, 15. jula, uz obećanje da će nedostaci biti uklonjeni "ove sedmice".

- Nakon što se otklone nedostaci, biće stvoreni uslovi da se ovaj objekat priključi na elektromrežu - naveo je Klincov.

U Gradskoj upravi su rekli da sve ide po planu, ali nisu mogli reći kada se očekuje da ambulanta, čija je izgradnja počela u oktobru prošle godine, bude puštena u funkciju. Rok je bio 100 dana od početka radova.

- Objekat je završen. Predat je zahtjev za priključenje na elektroenergetsku mrežu, što se očekuje narednih dana - naveli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je u toku formiranje komisije koja treba da izvrši primopredaju od izvođača radova ove, ali i ambulante u MZ Borkovići.

- Potom će biti obavljen tehnički prijem oba objekta - naveli su u Gradskoj upravi. 

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS poručuju da puštanje u funkciju ambulanti u Bočcu i Borkovićima zavisi od grada i Doma zdravlja Banjaluka.

Naglasili su da je bilo poteškoća u izgradnji ambulante u Bočcu, zbog čega su rokovi za gradnju morali biti produženi.

- Mještani Bočca su se protivili rušenju vodotornja, zbog čega su jedno vrijeme radovi bili obustavljeni. U međuvremenu je postignut dogovor i posao je nastavljen - naveli su u ovom ministarstvu.

Istakli su da su dodatni problem bili loši vremenski uslovi, koji nisu dozvolili građenje krajem prošle godine.

- Zbog toga  je potpisan aneks na ugovor za produženje roka izvođenja radova sa glavnim izvođačem radova firmom "Univerzal BS". Radovi na objektima su završeni, a izvođač se pridržavao novih rokova - rekli su u Ministarstvu.

Ko je izvodio elektroradove na ambulanti u Bočcu niko u Gradskoj upravi ni u Ministarstvu nije želio da kaže.

Novac

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS obezbijedilo je dio finansijskih sredstva za izgradnju obje ambulante.

- Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju ovih ambulanti je 378.000 KM, od čega Ministarstvo obezbjeđuje 70 odsto sredstava ili 264.000 KM, a grad Banjaluka preostalih 30 odsto, kao i potrebnu tehničku i projektnu dokumentaciju - rekli su u ovom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana