Lakše i brže iz Priječana do Zalužana

Danijela Stokanić
Lakše i brže iz Priječana do Zalužana

Banjaluka - Na radost mještana Priječana i Zalužana izgradnja novog visećeg mosta preko rijeke Vrbas počinje iduće sedmice.

Nabujala rijeka je u prošlogodišnjim majskim poplavama odnijela satri most, koji je povezivao ova dva naselja, pa je to otežalo svakodnevni život mještanima koji su morali alternativnim putevima da dolaze do grada ili Zalužana.

Ugovoreni iznos radova je 178.000 KM. Izdvojen je iz Fonda solidarnosti, a povjeren je preduzeću “Niskogradnja” iz Laktaša.

Kako je “Glasu Srpske” objasnio direktor ovog preduzeća Ljubomir Ćubić, rok za završetak radova je tri mjeseca.

- Sve je spremno za početak glavnih radova. Još samo da od nadležnog ministarstva dobijemo građevinsku dozvolu i možemo početi sa izgradnjom mosta - rekao je Ćubić i dodao da je nadzorni organ Gradska uprava.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić nije krio sreću i zadovoljstvo što će mještani ovog naselja uskoro dobiti novi viseći most, koji ih je sve do prošlogodišnjih majskih poplava povezivao sa Zalužanima.

- Izgradnjom ovog mosta biće riješen najveći problem ovdašnjih mještana, koji će ubuduće najnormalnije moći da odlaze u ambulantu, školu i u Zalužane, a tako će lakše biti povezani i sa gradom. Proteklih 12 mjeseci mještani su se baš namučili presjedajući u dva tri autobusa da bi došli do Zalužana, koji se bukvalno vide golim okom preko Vrbasa, ali su nama bili daleko - rekao je Tojagić.

Dodao je da su zbog nedostatka mosta samo radi običnog lijeka do apoteke u Zalužanima morali da prelaze više od deset kilometara.

Penzioner iz ovog naselja Mirko Stanić je kazao da mu je najbitniji odlazak do ambulante.

- Prava je katastrofa što moramo ići u Lazarevo, pa onda drugim autobusom u Zalužane. To su već dva prevoza i samo za kartu do tamo i nazad treba nam pet maraka, a do prije godinu za to mi nije trebalo ni nekoliko minuta hoda - rekao je Stanić.

Dodao je da mu je žao i mališana koji idu u  školu u Zalužane.

Fond solidarnosti

•Ukupan broj projekata na području grada 14

•Ukupan iznos ugovorenih radova 1,95 miliona KM

•Do sada je za sanaciju vodoprivrednih objekata po osnovu ovog projekta realizovano 528.000 KM, odnosno 27,17 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana