Ispravni svi uzorci sladoleda

D. S.
Ispravni svi uzorci sladoleda

Banjaluka - Sladoled u poslastičarnicama, prodavnicama, te iz zamrzivača na ulicama, uprkos vrućinama koje mogu da dovedu do njegovog kvarenja, potpuno je bezbjedan za konzumiranje. Pokazale su to posljednje kontrole gradske inspekcije.

Kako su objasnili u Odjeljenju za inspekcijske poslove, inspekcija je u julu uzela uzorke neupakovanog sladoleda kod 13 subjekata koji ga proizvode, uslužuju i prodaju, a radi provjere njegove mikrobiološke ispravnosti.

- Uzorci su istovremeno uzeti za potrebe analize i superanalize, s obzirom na to da je riječ o lako kvarljivoj hrani, i dostavljeni su u različite ovlašćene laboratorije - rekao je načelnik odjeljenja Slaviša Sandić.

On je naglasio da, na osnovu dostavljenih izvještaja o izvršenim ispitivanjima, ni kod jednog uzorka sladoleda, shodno važećim propisima, nije utvrđena zdravstvena neispravnost u pogledu propisanih mikrobioloških parametara.

- Lica koja proizvode, uslužuju i prodaju neupakovan sladoled dužna su da u sklopu samokontrole vrše i ispitivanje mikrobiološke ispravnosti putem laboratorije. I tu obavezu inspekcija u okviru pojačanog nadzora kontroliše - podsjetio je Sandić.

Inače, visoke temperature vazduha kako u radnoj sredini, tako i vani predstavljaju veliki rizik koji neposredno utiče na brzinu kvarenja hrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana