Grad slavi 70 godina slobode

Sanja Amidžić
Grad slavi 70 godina slobode

Banjaluka - Banjaluka je na današnji dan prije 70 godina oslobođena od fašizma u Drugom svjetskom ratu, a pored brojnih manifestacija, obilježavanju tog jubileja doprinijeli su i njeni najmlađi stanovnici koji su juče u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” priredili prigodan program.

Folklorni i horski nastup za svoje vršnjake održali su mališani iz vrtića “Naša djeca”.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da se manifestacija “Najmlađi voljenom gradu” organizuje tradicionalno u okviru proslave Dana grada.

- Svake godine mališani i vaspitači iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje organizuju prigodan program, na čemu smo im zahvalni - kazao je Gavranović.

Iz Gradske uprave kažu da će polaganjem vijenaca na spomen-obilježja žrtvama Drugog svjetskog rata danas u gradu početi centralna manifestacija obilježavanja Dana grada.

- Isto tako, biće upriličen prijem za delegacije iz prijateljskih i gradova partnera Kajzerslauterna, Kranja, Novog Mesta, Velenja, Novog Sada, Subotice, Sremske Mitrovice, Herceg Novog, Kumanova, Temišvara, Pule i Zagreba - kazali su u Gradskoj upravi.

Dodaju da će tokom dana, pored brojnih sportskih manifestacija, ove godine prvi put biti upriličeno i sječenje torte sa građanima te roštiljijada.

- Presijecanje rođendanske torte, koju je pravilo 14 poslastičara, biće u ulici Veselina Masleše u 13.30 časova, dok će roštiljijada i pasuljijada početi u 15 časova na Trgu Krajine i u tvrđavi Kastel - rekli su u Gradskoj upravi i dodali da će svečana akademija, na kojoj će biti uručene nagrade najboljim i najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama, biti upriličena u Banskom dvoru Kulturnom centru sa početkom u 18 časova.

Prema programu obilježavanja Dana grada, za najmlađe sugrađane u Gradskom pozorištu “Jazavac” sa početkom u 18 časova biće izvedena predstava “Razbojnička bajka”.

- Za ovu predstavu besplatan ulaz biće za djecu iz porodica sa četvoro i više djece, te za djecu iz Dječijeg doma “Rada Vranješević”.

Obustava saobraćaja

Zbog polaganja vijenaca na spomenik palim borcima NOR-a i održavanja atletske ulične trke povodom Dana grada danas, od 11.30 do 16 časova, biće obustavljen saobraćaj u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, od Bulevara cara Dušana, zgrada “Ekvator” do ulice Vuka Karadžića kod Narodnog pozorišta RS.

- Za vrijeme obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika autobusi će biti preusmjereni na Bulevar cara Dušana, te u ulice: Kninsku, Vidovdansku, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom - rekli su u Gradskoj upravi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana