Dnevno 600 zahtjeva za provjeru podataka

Vesna Popović
Dnevno 600 zahtjeva za provjeru podataka

Banjaluka - Matična služba Gradske uprave dnevno prima oko 600 zahtjeva građana za provjeru podataka iz matičnih knjiga rođenih i državljana.

Ove podatke iznio je načelnik Odjeljenja za opštu upravu Slavko Tanasić. Prema njegovim riječima, na kraju prošle sedmice predato je oko 4.500 ovih zahtjeva.

- Najveći priliv je bio 13. jula kada je primljeno 896 zahtjeva. Da bismo ispoštovali zakonski rok i građanima omogućili dobijanje ličnih dokumenata, obrađivali smo predate zahtjeve cijelog proteklog vikenda. Uz maksimalan napor matičara i saradnika iz mjesnih kancelarija urađeno je 2.300 provjera. Preostali zahtjevi su u zakonskom roku za rješavanje - kazao je Tanasić.

Naglasio je da je praksa pokazala da kod velikog broja građana podaci iz pojedinih dokumenata nisu identični onim u matičnim knjigama rođenih i državljana.

- Najviše neslaganja ima u datumima rođenja, jedinstvenim matičnim brojevima, nepromijenjenim prezimenima prilikom udaje, te podacima o imenima roditelja. To samo potvrđuje da su lične karte i pasoši ranije izdavani bez prilaganja izvoda iz matičnih knjiga - dodao je Tanasić.  

Prema njegovim riječima, među zahtjevima za provjeru bilo je više desetina onih koji imaju oznaku hitnosti, a slična situacija očekuje se i u narednim danima.

Podsjetio je da je provjera podataka iz matičnih knjiga uslov za izdavanje ličnih dokumenata: ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša kao i da se u matičnim knjigama grada nalaze najbrojnije evidencije o rođenju lica iz šire regije.

- U prošloj godini Matičnoj službi je proslijeđeno 147.585 zahtjeva za provjeru, a do početka jula ove godine 76.940 - naveo je Tanasić.

Stojan Pjanić je rekao da je imao puno problema prilikom vađenja biometrijskog pasoša.

- Moji podaci u Matičnoj službi grada nisu sadržavali podatke o mojim roditeljima pa je službenik iz mjesne kancelarije morao priložiti knjigu državljana u koju sam upisan. Bila su potrebna tri dana dok se podaci nisu uskladili i tek tada sam mogao predati dokumentaciju za pasoš - rekao je Pjanić.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nismo uspjeli da dobijemo informacije iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka da li je povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata te da li ima gužvi i zastoja.

Rok

Slavko Tanasić je rekao da je rok za provjeru podataka tri dana od dana podnošenja zahtjeva.

- Kada su u pitanju predmeti za hitne pasoše, čiji je rok izdavanja 48 časova od podnošenja zahtjeva, provjera se mora uraditi odmah - naveo je Tanasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana