Dječija mašta na vaskršnjim jajima

Milijana Latinović
Dječija mašta na vaskršnjim jajima

Korpe prepune šarenih jaja sa motivima proljeća, zeke od papira, crteži na kojima su predstavljeni Vaskršnji praznici, samo su mali dio onoga što vrijedne ruke mališana u Dječijem domu “Rada Vranješević” u Banjaluci pripremaju povodom jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika.

Pedagog u ovom domu Aleksandra Ostojić-Ždrnja ističe da se djeca veoma raduju Vaskrsu, kao i svakoj proslavi, prazniku.

- Vaskrs je praznik pun boja, šarenila i veselja, a djeca vole kada im se pruži prilika da na kreativan način izraze svoja osjećanja i svoje viđenje praznika - kazala je Ostojić-Ždrnja.

Dodala je da su mališani srećni i ponosni na činjenicu da učestvuju u pripremama, bojenja jaja i što imaju priliku da budu dio svega toga.

- Trudimo se da taj dan organizujemo na način kako se proslavlja u porodicama, pripremajući posnu trpezu za Veliki petak i nešto svečaniju na sam Vaskrs - ispričala je Ostojić-Ždrnja.

U vrijeme Vaskrsa nemaju goste, jer je, kako kažu, to porodični praznik koji se obilježava u krugu najbližih, a oni su jedna velika porodica.

Ipak, u samoj pripremi i bojenju jaja pomažu im volonteri.

- Ove godine dolazi nam nekoliko studenata socijalnog rada i grupa mladih iz jedne nevladine organizacije koji zajedno s djecom boje i ukrašavaju jaja - dodala je Ostojić-Ždrnja.

Da dječija mašta nema granice dokaz su boje, motivi i ukrasi oslikani na vaskršnjim jajima. Dječije ruke umazane bojama, vedra i nasmijana lica, sjaj u očima, svake godine učine Vaskrs zaista najradosnijim praznikom. Nijedno jaje u korpi nije isto, nijedan crtež na zidu nije isti. Na svakom se ogleda posebnost i mašta djeteta koje ga je na drugačiji način ukrasilo i ostavilo svoj lični pečat. Ne kriju svoje zadovoljstvo i sreću.

- Posebnu pažnju svake godine posvete izradi crteža, papirnih zeka i drugih ukrasa, kojima okite prostorije u kojima borave - rekla je Ostojić-Ždrnja. Dodaje da su djeca kreativna i da ideje dolaze same od sebe. Vodene boje, tempere, flomasteri, biljke pronađene u dvorištu Doma, poneka stara najlon čarapa i lukovina, šarene sličice,  samo su neka od pomagala koja im omogućuju da njihove kreacije budu posebne.

Mališani već tradicionalno, svake godine, odlaze u dvorište obližnje crkve gdje takođe učestvuju u organizovanom bojenju jaja.

- Najviše se raduju proglašenju pobjednika čije je jaje najizdržljivije. Naravno, i oni su skloni sitnim, dječijim prevarama, pa se “niotkud” pojavi neko drveno jaje koje polupa sva ostala - ispričala je Ostojić-Ždrnja. Dodaje da djeca kroz nastavu iz vjeronauke stiču znanja o običajima u vrijeme praznika, a u Domu se trude da ispoštuju sve nacionalnosti i sve običaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana