Civilna zaštita i matičari bez predaha

Vesna Popović
Civilna zaštita i matičari bez predaha

Banjaluka - Sezona godišnjih odmora u Gradskoj upravi i manji broj radnika nije uticao na rad službi, a zbog povećanog obima posla radnici Matične službe i Civilne zaštite su praktično bez predaha.

Prema riječima portparola Gradske uprave Milenka Šajića, Matična služba je morala raditi proteklu subotu zbog povećanog broja zahtjeva za provjeru podataka u matičnim knjigama.

- Vikendom, ali i drugim danima Civilna zaštita je zbog suše morala organizovati dežurstva nakon radnog vremena.

Ekstremno visoke temperature su prouzrokovale probleme u snabdijevanju vodom pojedinih dijelova grada, ali i zbog mogućnosti požara jedni su obilazili teren, dok su drugi radnici dežurali - naveo je Šajić.

Objasnio je da svaka služba samostalno planira odlazak svojih radnika na godišnji odmor.

- Povećan je broj odsutnih radnika, ali nema kolektivnog godišnjeg odmora. Posao ne smije da trpi i po potrebi radnike prebacujemo na druge poslove, tako da sve službe grada normalno rade - kazao je Šajić.

Naglasio je da okolnosti u gradu diktiraju na koji način će radnici odlaziti na godišnji odmor.

- Prošle godine za vrijeme vanredne situacije u gradu zbog poplava veliki broj radnika je prolongirao svoje godišnje odmore - kazao je Šajić.

I javne ustanove rade u punom kapacitetu. Po prirodi posla Vatrogasna jedinica grada u najtoplijim mjesecima ima puno posla, ali i njeni pripadnici imaju priliku da tokom ljeta odu na godišnji, ali uz ograničenja.

- U aprilu pravimo raspored, tako da uvijek imamo dovoljno ljudi. U ljetnim mjesecima naši pripadnici imaju pravo na maksimalnih 12 dana godišnjeg, a ostatak mogu iskoristiti kasnije - rekli su u gradskoj vatrogasnoj brigadi.

Za razliku od gradskih službi, odbornici Skupštine grada, koji obično zasjedaju jednom ili dva puta mjesečno, imaće slobodan avgust.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban potvrdio je da u avgustu nije planirano nijedno zasjedanje gradskog parlamenta.

Pripremni sastanak

Nezavisni odbornik Milenko Jaćimović rekao je da je i ranijih godina avgust bio slobodan za odbornike.

- Vjerovatno ćemo se krajem avgusta sastati kako bismo pripremili prvo iduće zasjedanje u septembru - naveo je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana