Brojnim manifestacijama obilježen Dan grada

S. Amidžić, D. Stokanić
Brojnim manifestacijama obilježen Dan grada

Banjaluka - Polaganjem vijenaca na više spomen-obilježja, rezanjem rođendanske torte te prigodnim kulturnim, zabavnim i sportskim programom Banjaluka je juče proslavila Dan grada i jubilej, 70 godina oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Svečanostima su prisustvovali predstavnici grada, delegacije parlamenta i Vlade RS, predstavnici SUBNOR-a, boračkih udruženja i mnogobrojni građani.

Premijer RS Željka Cvijanović je rekla da je 22. april dan kada najveći grad u Srpskoj proslavlja slobodu, stečenu u Drugom svjetskom ratu.

- Na ovaj dan desila se pobjeda nad strašnim zlom koje je tada zadesilo cijelo čovječanstvo. Bez obzira na to što je period borbe bio davno, mi treba da budemo svjesni svih civilizacijskih vrijednosti koje nosi jedna ovakva pobjeda i dan - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se nada da će te vrijednosti biti i u buduće obilježavane sa velikim dostojanstvom, kao što je to do sada bio slučaj, ali i da očekuje da se jedan ovakav događaj omasovi.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je kazao da su se jučerašnjim polaganjem vijenaca na više spomen-obilježja širom grada prisjetili svih žrtava koje su dali Banjalučani i njihovog doprinosa antifašstičkoj borbi za slobodu, mir, pravdu i dostojanstvo čovjeka.

- Naša obaveza i dužnost je da mladim generacijama prenosimo ono što se  u posljednje vrijeme u istoriji počelo zaboravljati, pa čak pokušava i revidirati. Banjaluka je slobodarski grad, ona je to do sada pokazala, zbog čega je 22. aprila veliko slavlje u gradu na Vrbasu - kazao je Gavranović.

On je dodao da gradske vlasti svake godine ulažu dosta napora da poprave životni standard građana.

- Činjenica je da u prva tri mjeseca ove godine u Banjaluci imamo najnižu stopu nezaposlenosti na području BiH. Naravno, to je daleko od našeg cilja da mladim generacijama koje ovdje žive obezbijedimo normalan život od sopstvenog rada - kazao je Gavranović i dodao da je posljednjih godina urađen snažan zaokret u stvaranju ambijenta u kojem će domaći i strani privrednici razviti svoj interes i kapacitete i stvoriti uslove za nova zapošljavanja.

- Grad Banjaluka upravo je dobio međunarodni sertifikat na osnovu kojeg će imati pristup određenim fondovima, koji do sada nismo imali, a to je dobar put na kojem se nalazimo za ostvarivanje naših ciljeva - rekao je Gavranović.

Povodom Dana grada Banjaluku su posjetile i delegacije prijateljskih i partner gradova, Kajzerslauterna, Kranja, Novog Mesta, Velenja, Subotice, Kumanova, Temišvara, Pule i Zagreba.

Gradonačelnik Temišvara Nikolae Robu poželio je Banjalučanima sreću, uspjeh i prosperitet, sa nadom da će otvoreni odnos koji imaju ovi gradovi doprinijeti boljoj budućoj saradnji i partnerstvu.

- Sa Banjalukom imamo odlične uslove za saradnju iz više oblasti i zato smo i spremni na saradnju - naglasio je Robu.

U ime Novog Sada čestitke građanima uputio je gradonačelnik Miloš Vučević, koji je podsjetio da je prošle sedmice Novi Sad posjetila delegacija Univerziteta iz Banjaluke, te da je uspostavljena saradnja dva studentska parlamenta.

- To su konkretni potezi saradnje dva grada i nadam se da ćemo je u narednom periodu podići na viši nivo. Takođe, privrednici treba da pokrenu inicijativu za saradnju, a lokalne samouprave su tu da podrže i kreiraju ambijent - istakao je Vučević.

Proslavi Dana grada pridužilo se više od 1.000 građana, koji su na Trgu Krajine uživali u gastronomskoj ponudi 14 ugostitelja, dok je na tvrđavi Kastel održana “Pasuljijada”.

Direktor Turističke organizacije grada Ostoja Barašin je rekao da su ovu sedmu deceniju slobode grada željeli da obilježe na poseban način.

- Imali smo priliku da još jednom pokažemo da Banjaluka ima, kako nacionalnu tako i internacionalnu gastronomiju - kazao je Barašin i dodao da je ovo dobra prilika da se predstavimo našim, ali i stranim građanima.

Banjalučanka Nena Dobrijević oduševljena je iznenađenjem koje je ove godine pripremljeno za proslavu Dana grada.

- Ovaj dan za mene mnogo znači, a vjerujem i za većinu stanovnika koji su ovdje rođeni - kazala je Dobrijevićeva.

Ona je dodala da su se gradske vlasti potrudile da taj dan proslavimo kako i dolikuje velikim gradovima.

Torta

Prvi čovjek Banjaluke Slobodan Gavranović juče je prvi put povodom Dana grada presjekao rođendansku tortu.

- Pravljenje torte bila je jedna dobra ideja koja je isključivo namijenjena građanima i našim gostima. Želio bih da ovo u buduće postane tradicija, jer nema slavlja bez torte - kazao je Gavranović. On je dodao da je to prilika da se pokaže umijeće banjalučkih ugostitelja u pravljenju velike gastronomske ponude.

Đoković i akademija

Povodom proslave Dana grada i 70 godina od oslobođenja Banjaluke sinoć je u Banskom dvoru trebalo da bude održana svečana akademija i dodijeljene brojne nagrade i priznanja najboljim i najuspješnijim ustanovama i organizacijama.

Najveće gradsko priznanje “Ključ grada” sa poveljom “Počasni građanin Banjaluke” pripala je prvom reketu i srpskom teniseru Novaku Đokoviću, kao poseban vid priznanja za humana djela.

Delegacije prijateljskih i partner gradova

Kajzerslautern

Kranj

Novo Mesto

Velenje

Subotica

Kumanovo

Temišvar

Pula

Zagreb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana