Banjaluka: Red vožnje i linije na displeju

Danijela Stokanić
Banjaluka: Red vožnje i linije na displeju

Banjaluka - Aplikacija za mobilne telefone i tablet uređaje "BL Bus",

zahvaljujući kojoj će stanovnici ubuduće imati na dlanu red vožnje, sve linije, raspored stajališta i druge informacije o gradskom i prigradskom prevozu, juče je puštena u funkciju.

Ovaj internet vodič za javni prevoz prošao je testnu fazu i predstavljen je juče na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Slobodan Gavranović istakao je da će se modernizaciji javnog prevoza morati posvećivati sve više pažnje i da je ovo jedan od prvih koraka u stvaranju bolje komunikacije sa građanima.

- Ova aplikacija našim građanima će ponuditi bolje mogućnosti i jednu novu vrstu komunikacije kako bi imali što više informacija o polascima, dolascima i linijama koje mogu koristiti - rekao je Gavranović.

Prema riječima šefa Odsjeka za saobraćaj Slavka Davidovića, u aplikaciju je uneseno oko 8.000 polazaka sa dostupnim i-mejl adresama, kao i brojevima telefona svih prevoznika na području grada.

- Ovo je samo prva faza aplikacije. U drugoj fazi je planirana i njena verzija na engleskom jeziku za potrebe stranih turista koji dolaze u Banjaluku. Takođe, početkom iduće godine planiramo postavljanje 'ku-ar' kodova na određenim stajalištima, čijim bi skeniranjem korisnik automatski odlazio na ovu aplikaciju - objasnio je Davidović.

Dodao je da će za građane, koji nemaju "pametne" telefone, u septembru biti odštampano 20.000 brošura, koje će biti besplatno podijeljene.

Banjalučanka Milica Jolić istakla je da će joj ova aplikacija mnogo značiti kako građanima, tako i brojnim turistima.

- Sigurna sam da će ubuduće biti i manje gužve na stajalištima, jer će putnici znati kad sa tog stajališta polazi autobus - rekla je Jolićeva.

"Toplana"

Gradonačelnik Slobodan Gavranović istakao je da "Toplana", kad je u pitanju naplata zatezne kamate građanima, ne radi ništa protivzakonito.

- Gotovo sva preduzeća u Banjaluci naplaćuju zateznu kamatu, a "Toplana" je to počela da radi posljednja. Od nje ću tražiti da se javno objavi spisak dužnika - rekao je Gavranović.

Sadrži:

redove vožnje gradskih i prigradskih linija,

pregled polazaka - polasci koji su prošli su sive boje, naredni polasci su plave boje, prvi sljedeći polazak je crvene boje,

trase svih gradskih i prigradskih linija označene različitim bojama i raspored stajališta na uličnoj mreži,

prikaz trase izabrane linije sa njenim stajalištima,

lociranje lokacije korisnika i upućivanje do najbližeg stajališta…

Aplikaciju možete prezeti ovdje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana