Banjaluka: Novo jezero pune iz prirodnog bunara

Katarina Šaponja
Banjaluka: Novo jezero pune iz prirodnog bunara

Najveći gradski park kod tržnog centra “Delta” u završnoj je fazi, a sugrađani i svi posjetioci uskoro će imati priliku da borave i šetaju kraj prvog vještačkog jezera u Banjaluci, koje će krasiti ovaj park.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je pojasnio da je cijeli sistem vještačkog jezera napravljen tako da voda kroz bunar bude uzimana iz Vrbasa, koji je od tog mjesta samo na stotinak metara.

- Postoji podzemni bunar i sistemi koji idu od Vrbasa i tako se sve vrijeme puni, prazni i filtrira voda u jezeru. Tako da tvrdnje da se voda za jezero uzima iz gradskog “Vodovoda” nisu tačne - istakao je Stanivuković.

Iz Gradske uprave ističu da, kako je i predviđeno projektnom dokumentacijom, vještačko jezero pune vodom iz bunarskog sistema, koji je namjenski iskopan za potrebe punjenja i dopunjavanja jezera.

- Za jezero nije korišćena voda iz gradskog “Vodovoda”, odnosno ono je izvedeno kao potpuno prirodno sa vlastitim eko-sistemom, što podrazumijeva i barsko bilje, kojem bi zasigurno smetalo prisustvo hlora u vodi iz “Vodovoda” te taj resurs nije ni korišćen - saopštili su iz Gradske uprave.

Kako navode, prva faza izgradnje gradskog parka projektovana konkursnim rješenjem je u završnoj fazi i, između ostalog, obuhvata izgradnju ambijentalne vodene površine sa pješačkim mostom.

- Jezero je dodatno obogaćeno vodenim biljkama i jezerskim fontanama. Prostor parka je oplemenjen zelenilom pa su tako zasađeni novi drvoredi uz pješačku i biciklističku stazu, poput sadnica jasena, divljeg kestena i dafne ili sibirske masline. Dodatno zelenilo biće zasađeno i tokom jesenje, odnosno proljećne sadnje - pojasnili su oni.

Cijeli ambijent, kako kažu, upotpunile su i dvije pješačke staze, koje se prostiru duž parka od kružnog toka, odnosno od “Delte” do jezera i jedna servisna asfaltna staza, koja takođe ide od “Delte” do samog jezera.

- Osim toga u parku je izgrađeno i dječije igralište, ali i novi park za pse, koji će na radost vlasnika kućnih ljubimaca sada imati više prostora, prirodan hlad, samouslužnu praonicu za pse, mobilijar za igru i klupe - rekli su iz grada i dodali da je prostor parka dobio i rasvjetu.

Navode da je za sve rekreativce i sportiste tu i teretana na otvorenom te da je uz pješačke i biciklističke staze postavljen mobilijar, odnosno tri tipa klupa za odmor i sjedenje, kao i mnogi drugi sadržaji namijenjeni za čitavu porodicu.

- U ovoj prvoj fazi gradnje parka urađen je i zeleni plato, na kojem je ubuduće planirano održavanje različitih aktivnosti, koncerata i manifestacija - kazali su iz Gradske uprave.

DRUGA STRANA

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković posjetili su juče lokaciju budućeg parka i optužili gradske vlasti da jezero u parku pune vodom iz “Vodovoda”.

Kako su naveli, dok su se građani patili bez vode Stanivuković je pitku vodu čuvao za vještačko jezero i zavrtao je da bi dobio kredit od Skupštine grada.

Ninković i Đajić takođe tvrde da je pomenuta lokacija bila predviđena za izgradnju fudbalskih terena, a za šta je u prethodnom periodu i postavljen sloj za stadion, međutim, preko toga je izgrađeno jezero i pripadajući objekti uz njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana