Banjaluka: Novi pravilnik za dodjelu subvencija boračkim kategorijama

Vesna Popović
Banjaluka: Novi pravilnik za dodjelu subvencija boračkim kategorijama

Banjaluka - Članovi porodica poginulih boraca, lica sa invaliditetom i ratni vojni invalidi imaće ove godine veću prednost pri dodjeli subvencija iz gradske kase za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Kako je potvrdio načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, u toku je rad na izmjeni Pravilnika za dodjelu subvencija, u kojem će za ove kategorije biti pojednostavljeni uslovi za dobijanje subvencija.

- Biće to prečica do posla. Ovogodišnjim budžetom grada za ove podsticaje planirano je 850.000 maraka. Od toga je za novo zapošljavanje radnika u proizvodnim i uslužnim djelatnostima planirano 600.000 maraka, a za samozapošljavanje 250.000 KM - rekao je Komljenović.

Istakao je da će javni poziv za dodjelu ovih sredstava biti objavljen nakon što promjene u pravilniku budu usvojene na Skupštini grada, ali nije precizirao kada će to biti. 

Komljenović je dodao da je lani, od 700.000 KM namijenjenih za dodjelu subvencija, odobreno ukupno 686.978 maraka.

- Za novo zapošljavanje odobrene su 495.032 marke, a za samozapošljavanje 191.946 maraka, čime je zaposleno 96  radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima - naveo je Komljenović.

Prema njegovim riječima, u 2013. je u odnosu na prošlu godinu podijeljeno manje novca od planiranog.

- Od 760.000 KM odobrene su 365.362 marke ili 48,1 odsto planiranog novca za otvaranje novih radnih mjesta - naveo je Komljenović.

Prema njegovim riječima, na tako nizak stepen realizacije uticalo je više faktora.

- Jedan od njih je mali broj zahtjeva, ukupno 54, od kojih je samo osam bilo za dodjelu subvencija za samozapošljavanje. Osim toga, 20 zahtjeva je odbijeno zbog neispunjavanja uslova iz javnog poziva, a četiri zbog nekompletne prijave - precizirao je Komljenović. 

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluke Goran Rogić rekao je da ova organizacija cijeni trud gradskih, ali i republičkih vlasti kada je u pitanju rješavanje problema boračke populacije.

- Nažalost, potrebno je mnogo više novca da bi se riješio problem nezaposlenosti boračkih kategorija - dodao je Rogić.

Isplata

Subvencije se doznačavaju u tri tranše. Poslodavcu se za novo zapošljavanje isplaćuje 50 odsto od odobrenog novca po prijemu radnika, 20 odsto poslije šest mjeseci, dok ostatak dobijaju godinu poslije zapošljavanja radnika.

Nezaposleno lice za samozapošljavanje dobija 60 odsto od odobrenih sredstava po zasnivanju radnog odnosa, 20 odsto nakon šest mjeseci i ostatak poslije 12 mjeseci od zasnivanja radnog odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana