Apel građanima Banjaluke da racionalno troše vodu

Srna
Apel građanima Banjaluke da racionalno troše vodu

Banjaluka - Zbog enormnog povećanja potrošnje vode, posebno u seoskom području, nadležne službe grada Banjaluka apelovale su da stanovništvo racionalno koristi vodu kako ne bi došlo do poremećaja u vodosnabdijevanju.

Posebno se apeluje da se voda ne koristi za zalivanje bašta, pranje vozila i slično, te najavljuje da će Komunalna policija obilaziti pojedine dijelove grada.

Apel je upućen sa današnjeg sastanka u gradskom Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja kojem su, osim predstavnika Odsjeka za poslove civilne zaštite, prisustvovali i predstavnici "Vodovoda" i Centra za razvoj i unapređenje sela.

Načelnik Odjeljenja Zoran Novaković istakao je da je upravo prekomjerna i neracionalna potrošnja, koja je u nekim dijelovima grada dvostruko veća od uobičajene, jedan od najvećih razloga što u pojedinim seoskim područjima dolazi do poremećaja u vodosnabdijevanju.

Direktor "Vodovoda" Branka Trninić kaže da je snabdijevanje gradskog područja uredno, ali da je enormno povećana potrošnja na izvorištu "Subotica" sa kojeg se snabdijevaju Šibovi i viši dijelovi Pavlovca, zbog čega se očekuje da se domaćinstva koja koriste tu vodu ponašaju racionalno.

"Što se tiče viših dijelova Česme, još juče je počelo odvoženje cisterni sa vodom za taj dio grada, a jutros je cisterna upućena i u Krupu na Vrbasu, koja će pokrivati i dijelove Rekavica i Kola. Jedna cisterna biće stacionirana u Stričićima i ona će snabdijevati stanovništvo tog dijela seoskog područja. Obezbijeđene su i dežurne cisterne koje će biti upućivane na teren po potrebi", rekla je Trninićeva.

Na današnjem sastanku procijenjeno je da, za sada, nema potrebe da cisterne sa vodom za piće budu postavljene u gradu, jer postoje javne česme na nekoliko lokacija koje su u funkciji.

Česme se nalaze na Bulevaru cara Dušana, na Trgu Krajine, u Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića - ispred prodavnice "DM", kod dvorane "Obilićevo", na plaži kod Zelenog mosta, u Ulici Novi sokak, kao i na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Javne česme su u funkciji i na Novom groblju, te na grobljima Sveti Pantelija i u Drakuliću.

Iz Civilne zaštite upozoravaju i na veliku opasnost od požara, a svi koji borave na otvorenom trebalo bi da budu oprezni i da obrate pažnju i smanje rizik od eventualnog izbijanja požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana