Ambrozija uklonjena sa 38.000 kvadrata

Danijela Stokanić
Ambrozija uklonjena sa 38.000 kvadrata

Banjaluka - Korovska biljka ambrozija, koja izaziva jake alergijske reakcije kod ljudi, do sada je uklonjena sa 38.000 kvadratnih metara javnih površina.

Kako su objasnili u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, ova alergena biljka uklonjena je u ulicama Vrbaski put, te Koste Jarića i Sime Miljuša na Starčevici, zatim Jasmira Malčića na Pobrđu i Poljskog partizanskog bataljona u Lazarevu. Košenje i uklanjanje ambrozije počelo je 15. jula, a povjereno je preduzeću "Tamaris".

- U naseljima Centar jedan i dva, Nova varoš, Rosulje, Borik, Lauš i kod zgrade Administrativnog centra Vlade RS, ambrozija je uklanjana sa manjih površina i to na mjestima gdje je deponovan materijal, gdje su rađeni prekopi  i drugi radovi - rekli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da će akcija uklanjanja ambrozije trajati sve do početka oktobra, a plan je da svakog mjeseca bude pokošeno oko 30.000 kvadratnih metara.

- U gradskom budžetu za ovu namjenu predviđeno je 20.000 maraka. Ovim putem apelujemo na vlasnike privatnih površina da i oni pokose ambroziju sa svojih parcela - poručili su iz odjeljenja.

Istakli su da, ukoliko građani primijete ambroziju na javnoj površini ili poljoprivrednom zemljištu, to prijave Gradskoj upravi.

- Komunalna policija i Poljoprivredna inspekcija redovno kontrolišu parcele i opominju vlasnike da su dužni da ih održavaju, odnosno da uklanjaju ambroziju i time daju doprinos u borbi protiv nje - naglasili su u odjeljenju.
Prema njihovim riječima, za nepoštovanje odluke o suzbijanju i uništavanju korovske biljke ambrozije kazne za fizička lica kreću se od 700 maraka, dok za vlasnike poljoprivrednog zemljišta iznose 1.000 maraka i više.

U ambulantama Doma zdravlja proteklih dana zabilježeni su sporadični slučajevi pacijenata sa simptomima alergije na ambroziju. Ljekari kažu da se povećanje broja ovakvih pacijenata očekuje krajem mjeseca i u septembru.

- Simptomi alergije na ambroziju, kao i kod drugih alergija, su kijanje, kašljanje, curenje iz nosa. Alergija na ambroziju često se manifestuje i crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem očiju, te otečenim očima - kazali su u Domu zdravlja.

Za liječenje se koriste lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija, ali se građanima savjetuje da ne uzimaju lijekove na svoju ruku, već da se u slučaju izraženih tegoba jave porodičnom ljekaru.

Milena Topić, koja živi u naselju Kumsale, kaže da je alergična na ambroziju, ali da je nemoguće pridržavati se svih savjeta ljekara, te da ekipe koje kose ovu alergenu biljku još nisu zašle u ovo naselje.

- Pošto radim, tokom prijepodnevnih časova nikako ne mogu da ostanem u kući, a prozore ne mogu neprestano da držim zatvorene. S obzirom na to da nikako ne mogu da spriječim da polen ambrozije dopre do mene, morala sam se obratiti ljekaru da bih počela koristiti lijekove protiv alergije - ispričala je Topićeva.

Savjeti

Da bi bile ublažene alergijske reakcije na ambroziju ljekari savjetuju da se, između ostalog, ne izlazi iz kuće u toku prijepodneva, jer je tada najviše polena u vazduhu.

- Takođe, da bi bilo spriječeno da polen uđe u dom ili automobil, potrebno je držati zatvorene prozore, zatim tuširati se i prati kosu svako veče, da bi se isprao polen sa tijela i kose, te često prati ruke. Važno je i redovno usisavati stan i prati podove - poručili su ljekari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana