Nikola Milaković za „Glas“: Pantomima i stripovi ne zaslužuju zaborav

Rajko Vuković
Nikola Milaković za „Glas“: Pantomima i stripovi ne zaslužuju zaborav

Inspirisala me je njegova ličnost pre svega, zatim svestranost, shvatanje sveta i svoje funkcije u njemu. Takođe, njegova humanost, doprinos pantomimi kao takvoj, ali i teatru uopšte.

Rekao je glumac Dječijeg pozorišta RS Nikola Milaković za “Glas Srpske”, objašnjavajući šta ga je inspirisalo da se odluči za rad na monodrami o čuvenom pantomimičaru Marselu Marsou.  Talentovani glumac navodi da danas malo ko poznaje lik i djelo čuvenog pantomimičara.

- U mojoj okolini veoma je malo ljudi koji su čuli za Marsoa i njegov doprinos umetnosti. Na ovaj način odajem neku vrstu počasti u znak ogromne ljubavi ka njegovoj umetnosti i scenskom pokretu. Mislim da veliki umetnik, kao što je Marso, to zaista zaslužuje - rekao je Milaković.

GLAS: Riječ je o neverbalnoj monodrami što je nesvakidašnja pojava u današnjim teatrima i prava rijekost, što govori podatak da je izuzetno mali broj glumaca koji se odluče za ovakvu vrstu žanra, jer sigurno nije lak zadatak za glumca držati pažnju 50 minuta kroz vispren scenski pokret. Zanima me koliko je trajao sam proces i da li su postojale neke specijalne pripreme za scenski pokret?

MILAKOVIĆ: Bilo je izuzetno zanimljivo, izazovno, ali i veliko zadovoljstvo stvarati ovakvu predstavu koja iziskuje mnogo fizičke spreme, kao i umetničke kondicije. Sam proces trajao je nešto više od dve nedelje, a ništa od ovoga ne bi bilo da nije moje profesorice scenskog pokreta Renate Agostini koja je uticala na mene da se orijentišem ka ovom vidu teatra. Prepoznala je kod mene za vreme studija tu izražajnu sposobnost scenskog pokreta i kasnije oblikovala. Hvala joj na tome.

GLAS: Poznato je da ste član ansambla Dječijeg pozorišta Republike Srpske koje godinama postiže velike rezultate i važi za jedno od najboljih na Balkanu. Svjedočanstvo za to su mnogobrojne nagrade koje pristižu iz raznih dijelova svijeta. U čemu je tajna uspjeha DPRS?

MILAKOVIĆ: Zaista je čast biti deo jednog takvog ansambla koji već dugi niz godina edukuje najmlađu publiku na najlepši mogući način i ubira simpatije širom sveta. Mislim da je upravo u tome i tajna, u kolektivu, kolektivnoj igri i razumevanju kako na poslovnom tako i na privatnom polju.

GLAS: Nedavno ste imali premijeru sa predstavom “Tigrić Tika” u režiji Jovana Carana, u kojoj igrate zajedno sa Aleksandrom Runjićem, Draganom Ilić i Jelenom Glizijan. O kakvom je komadu riječ i šta je to što će mališane privući ovoj četrdesetpetominutnoj avanturi?

MILAKOVIĆ: Tako je, premijera je bila u sredu, 18. septembra, a predstava je na repertoaru od subote, 21. septembra. Toplo preporučujem i pozivam sve mališane da dođu i pogledaju predstavu. Stripovi nažalost izlaze iz mode, ali kroz ovu avanturu tigrića Tike vraćamo ih na staze stare slave. Ovo je jedna priča o ljubavi, hrabrosti i neustrašivosti.

GLAS: Po čemu ćete pamtiti ovu predstavu i rad na njoj?

MILAKOVIĆ: Po predivnoj ekipi sa kojom sam sarađivao.

GLAS: Uskoro počinje nova pozorišna sezona i ljubitelji pozorišta s nestrpljenjem iščekuju nove predstave i premijere. Da li radite na još nekom pozorišnom projektu izvan projekata u matičnoj kući DPRS?

MILAKOVIĆ: Počinje sezona, zavrćemo rukave i startujemo punom parom. Očekujemo mališane na predstavama. Što se tiče angažmana mimo DPRS, za sada nemam ništa dogovoreno, ali imam u planu da napravim jednu neverbalnu muzičku predstavu sa nekoliko kolega.

Iskustvo

GLAS: Glumili ste u dosta studentskih filmova kao i u  nekoliko domaćih serija kao što su “Kosti”, “Koža”, “Dobro jutro, komšija” te “Koraci”. Kakva iskustva nosite iz te vrste posla i da li imate u planu neka nova snimanja na tom polju?

MILAKOVIĆ : Prvo veće iskustvo kada govorimo o svetu filma bilo je na setu snimanja serije “Koža” gde sam imao priliku da delim kadar sa Koljom i Banetom Vidakovićem. Čast je gledati najbolje u poslu i učiti od njih. Nosim sa sobom ogromno iskustvo i zahvalnost na datoj prilici. Trenutno radimo na pripremi za film “Džo” koji će biti diplomski film Vuka Rađena, studenta četvrte godine filmske režije na AUBL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana