Večeras koncert tango ansambla “Liberkvatro” u Banskom dvoru

R.V.
Večeras koncert tango ansambla “Liberkvatro” u Banskom dvoru

BANjALUKA- U koncertnoj dvorani Banskog dvora večeras od 20 časova biće održan koncert renomiranog tango ansambla “Liberkvatro” iz Beograda.

Ovaj sastav čine izuzetni muzički umjetnici Ksenija Ristić (klavir i autor aranžmana), Aleksandar Mišović (vokal), Igor Hadžić (violina), Petar Mirkov (bandoneon) i Nikola Buljančević (kontrabas). 

Cilj ansambla je da širi auditorijum zainteresuje za tango muziku i ovu specifičnu kulturu koja je oktobra 2009. godine uvrštena na UNESKO-vu listu kulturnog nasljeđa. 

Riječ je prevashodno o djelima čije originalne partiture nisu lako dostupne, ne samo kod nas, već i u svijetu, što rad ovog ansambla čini još složenijim i dragocjenijim. Posebno se zato ističe edukativna crta njihovog djelovanja.

Na redovnom repertoaru ansambla nalaze se kompozicije tradicionalnog tanga, tango nuevo pravca, savremene tango kompozicije, kao i kompozicije domaćih kompozitora. 

Posebno mjesto zauzimaju kompozicije Astora Pjacole, s obzirom da je Pjacola fuzijom džeza, tradicionalnog tanga, neobaroknog stila i teatra stvorio novi stil - tango nuevo, stil koji je unio revolucionarne promjene u muzici.  

Ansambl održava redovnu koncertnu aktivnost u Beogradu kao i kulturnim centrima u Srbiji i regionu. 

Idejni tvorac, autorka muzičkih aranžmana i umjetnički direktor Tango ansambl “Liberkvatro “ je pijanistkinja Ksenija Ristić. 

 

Beogradske muzičare krasi visoki izvođački nivo, izuzetna energičnost i specifična interpretacija, i takođe se značajno ističe tematsko koncipiranje koncertnih programa, što kod publike izaziva veliku pažnju i iskreno interesovanje, dok sa druge strane iznova potvrđuje visoku umjetničku vrijednost djelovanja i interpetacije sastava. 

Da se radi o vrhunskim umjetnicima potvrđuju riječi Bruna Benvenutija predsednika asocijacije “Amicci della musica Bonci” iz Italije, koji je imao samo riječi hvale kad je u pitanju beogradski tango ansambl.

- Svako djelo koje je izveo tango ansambl “Liberkvatro” postalo je putovanje ulicama argentinskog tanga, čulnog iskustva koje je zaokupljalo pažnju i dodirivalo dušu. Ukratko, beograđani su  zaista ansambl vrhunskog nivoa. Njihova muzika prevazilazi jednostavne note i dostiže nivo, dubine i strasti koje publiku ostavljaju bez daha. Oni su pravi majstori umjetnosti tanga i ostavljaju neizbrisiv trag na srcima svakoga ko je imao sreće da ih posluša, rekao je Bruno.

Pored većeg broja kompozicija Astora Pjacole, na repertuaru će se naći poznata djela : Gardela, Troila, Viljolda, Kanara, i mnogih savremenih kompozitira. Jedno je sigurno, a to je da će sutra banjalučka publika imati veče za pamćenje. 

OSNIVAČ

Ksenija Ristić je završila master i specijalističke studije klavira na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Sinadinovića.

Usavršavala se na masterklasovima kod profesora Rolanda Batika, Alberta Portugeisa Daria Ntake, Aleksandera Zaca i Arba Valdme.  Saradnik je muzičke asocijacije “Prom Art” iz Rima, kao pijanista i autor aranžmana pozorišne muzike. 

Nastupala je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Austriji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Osnivač je, umjetnički direktor i autor muzičkih aranžmana tango ansambla “Liberkvatro” iz Beograda. Zaposlena je u Baletskoj školi “Lujo Davičo” u Beogradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana