Potcijenjeni klasik domaćeg roka na vinilu

Branislav Predojević
Foto: Promo

BEOGRAD - Četrdeset godina nakon objave četvrtog albuma “Kako bubanj kaže” kultnog beogradskog sastava “Električni orgazam” izdavačka kuća “Jugoton/Kroacija” predstavlja njegovo remasterizovano reizdanje na vinilu.

Ploča dolazi u luksuznom pakovanju i na prozirnom plavom vinilu, nastavljajući seriju objavljivanja ključnih momenata iz diskografije beogradskih rok legendi na bogato opremljenim vinilnim reizdanjima.

Originalno objavljen 1984. godine, album “Kako bubanj kaže” bio je signal promjena unutar “Električnog orgazma”. Već je prethodni album “Les Chansones Populaires”, sa obradama i interpretacijama pjesama koje su prethodno snimili “Rolingstonsi”, “Dorsi”, “Bitlsi”, Dejvid Bouvi… nagovijestio pomak od novotalasnih početaka, da bi “Kako bubanj kaže”  grupi otvorio nove i šire muzičke horizonte.

U “Eks Ju rok enciklopediji” novinar i publicista Petar Janjatović opisuje “Električni orgazam” kao grupu koja je imala privilegiju da odrasta u javnosti. Ključna riječ u rečenici, odrastanje, dobila je svoje objašnjenje na albumu “Kako bubanj kaže”. Kako nijedno odrastanje nije posve isto, tako su članovi grupe “Električni orgazam” prolazili kroz svoje umjetničke i životne faze. Odrastanje nije ni pravolinijsko ni očekivano, iako ponekad izgleda kao da cijelu vječnost nema napretka, nije rijetkost da se u nekom kraćem vremenu osjeti skok od sedam kilometara.

Sam album “Kako bubanj kaže” nije najpoznatiji album “Električnog orgazma”, ali je uz “Les Chansones Populaires” preveo bend iz voda pank revolucije u područje rok evolucije, odnosno iz fokusa “sada i ovdje” koji je krasio ranije radove, “Kako bubanj kaže” je predstavio perspektive za budućnost, kao i refleksivne poglede u prošlost.

Tadašnji basista grupe Jovan Jovanović Grof u propratnim tekstovima na reizdanju se prisjeća da je bend bio razapet između želje za promjenom i vlastitih mogućnosti u datom trenutku.

- Album je uobičajenije odsviran nego inače. Hteli smo da sviramo nešto klasičnije, da ima početak, sredinu i kraj, ali nismo bili dovoljno iskusni - rekao je Jovanović.

Gitarista, pjevač i glavni autor Srđan Gojković Gile kaže da je bio svjestan da se grupa mora mijenjati ako želi da opstane.

- Nebojša Grgić Grga, naš tadašnji menadžer, sugerisao mi je da pišem duže tekstove, duže od par reči, na primer: “Volim kad sam sasvim sam”. To mi je bilo zanimljivo kao izazov pa sam pisao duže tekstove kao što su “Beograd” i “Volim te” - rekao je Gojković.

Klavijaturista i vokalista grupe Ljuba Đukić je imao nešto drugačije mišljenje o novom umjetničkom smjeru grupe.

- Mislili smo da će biti kao s “Lišće prekriva Lisabon”, gomilu stvari smo pravili u studiju. Na “Lišću” je bilo lakše izvesti jer su pesme bile mnogo kraće i bio je drugačiji način rada. Pesme sa “Kako bubanj kaže” su bile klasične rok pesme za koje smo mislili da ćemo ih dovršiti u studiju. Hteo sam svirati muziku koju smo svirali kao na prva dva albuma, taj naš zvuk je bio originalan i autentičan, nisam se tada video u klasičnom rok zvuku - rekao je Đukić.

Same pripreme i snimanje obilježeni su brojnim problemima, gitarista Ljubomir Jovanović Jovec otišao je iz sastava, dok je  bubnjar Goran Čavajda Čavke imao problema sa zakonom, što se, po Giletovim riječima, definitivno odrazilo na sastav.

- Čavke je bio uhapšen i otišao na 10 meseci u zatvor. Rekli smo: “O. K, nemamo solo gitaristu, ajmo zvati dosta gostiju, ženske vokale, duvače (Kiru Mitreva, Gocu Dimitrovskog i Ivana Švagera, op.a.)”. Goran Pojatić je lepo svirao klavir, pevale su Marina Švabić, Zora Vitas i Lili Jončić. Ivan Pajević (nekadašnji član grupe “Igra staklenih perli”) je odsvirao fenomenalne solo gitare u “Skamenjen” i “Ja želim promene”. On je trebalo da bude novi solo gitarista u bendu za album “Distorzija”, čak smo imali i probe sa njim, ali onda je otputovao u inostranstvo i u bend je došao Banana. Takođe, legendarni bluz muzičar Pera Džoe svira usnu harmoniku u pesmi “Tetovirane devojke”. A tu je i Piko Stančić na drugom kompletu bubnjeva na samom kraju pesme “Kako bubanj kaže” - rekao je Gile.

Tačno 40 godina poslije pjesma “Tetovirane devojke” je nakon kasetne verzije na vinilu. Nakon 40 godina Gile, Ljuba, te aktuelni članovi  Zoran Radomirović Švaba, Branislav Petrović Banana i Blagoje Nedeljković Pače obilježavaju 20 godina od Ljubinog povratka u bend.

- Ja sam izašao na jedna, a Ljuba na druga vrata, a onda smo se nakon 20 godina opet našli u istoj prostoriji u koju smo ušli kroz ta različita vrata i od onda nije bilo većih nesuglasica - kaže Gile.

Ljuba takođe ne krije zadovoljstvo zbog povratka u matični bend.

- Kad sam se vratio u “Orgazam”, nisam kapirao da ću ostati 20 godina. Bend bolje zvuči, nismo odsvirali loš koncert. Probili smo nešto, imamo svoj nivo, sve je to usađeno i to je to, to smo mi. Ovo je sad neko drugo zadovoljstvo koje nisam imao dok sam imao 23 godine i to se čuje i vidi - rekao je Đukić.

Gledano sa distance od četiri decenije, album “Kako bubanj kaže” vrhunska je kolekcija pjesama kojom je bend definitivno skinuo sve neudobniju uniformu novog talasa i vrlo vješto uskočio u razbarušeni stil bazičnog rok zvuka, uz inteligentne i duhovite tekstove, te dosta opušteniji i nepretenciozniji zvuk, praveći snažan iskorak prema najkomercijalnijoj fazi benda krunisanoj albumom “Distorzija”.

Album dolazi sa donjnload karticom za preuzimanje mp3 verzije albuma kojeg je remasterisao Goran Martinac. Za likovno oblikovanje reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota zaslužan je Darko Kujundžić, dok knjižica koja prati reizdanje, uz tekstove Gordana Bakote i Zorana Tučkara, donosi i fotografije Milana Dostanića i Dragana Papića.

Omot

Omot albuma bio je parafraza albuma “Black and Blue” (1976) slavnih “Rolingstonsa”, što, naravno, nije slučajno, već jasan i direktan omaž.
Tadašnji članovi benda su redom voljeli “Stonse”, a Ljuba ih je čak gledao uživo u vrijeme tog albuma, kada je bio petnaestogodišnjak. Giletu je taj album među dva-tri najdraža albuma “Stonsa”. Sličnosti tu ne staju jer oba albuma  predstavljaju bendove s najmanjim brojem pjesama na albumu do tada, a minutaža samih pjesama je nikad duža. I jedan i drugi bend su u tom periodu imali samo jednog gitaristu u “službenoj” postavi, i kod jednog i kod drugog albuma bilo je obilje gostujućih muzičara koji su bljesnuli svojim vokalnim, odnosno instrumentalnim dionicama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana