Klepton izdaje novi album: Pandemijska kolekcija legendarnog gitariste

Rajko Vuković
Klepton izdaje novi album: Pandemijska kolekcija legendarnog gitariste

LOS ANĐELES - Legendarni gitarista Erik Klepton objaviće novi album "Meanwhile" 4. oktobra u digitalnom obliku, dok je fizičko izdanje vinila i CD-a zakazano za januar 2025. godine.

Novo izdanje engleskog muzičara stiže nakon osam godina studijske pauze, ne računajući album božićnih pjesma iz 2018. godine. Ljubitelji stare škole rokenrola imaće ponovo priliku da uživaju u upečatljivim tonovima koji krase svirku ikone rokenrola koja uspješno djeluje na sceni sa istom energijom i ljubavlju kao prije 60 godina.

Kao najava za predstojeći album stigao je novi singl "One Woman", koji fanovi mogu da poslušaju na “Jutjub” kanalu, dok je kompletna digitalna distribucija albuma predviđena za 4. oktobar. Pomenuti singl je zabavna pjesma obojena rege zvucima, koju su napisali Klepton, njegov dugogodišnji studijski saradnik, producent Sajmon Klimi i tekstopisac Džon Betis.

Na albumu će se naći osam ranije objavljenih singlova i šest novih pjesama, a po svemu sudeći biće pravo osvježenje u diskografiji čuvenog gitariste iz više aspekata, jer uključuje brojne saradnike sa kojima Klepton nije imao priliku da sarađuje.

Među ranije objavljenim pjesmama koje se pojavljuju na albumu su tri politički nabijene koje je Klepton snimio u saradnji sa svojim prijateljem irskim bardom Van Morisonom: "Pompous Fool", "The Rebeels" i "Stand and Deliver". Izdanje uključuje i Kleptonovu obradu klasične balade “"Moon River"”, koja uključuje gostovanje pokojne gitarističke legende Džefa Beka i Kleptonovog saborca iz šezdesetih. Ta numera je prvobitno objavljena u maju 2023. kao omaž Beku, koji je preminuo u januaru te godine.

Još jedna prethodno objavljena melodija predstavljena na predstojećem albumu je Kleptonova obrada slavne kantri balade “"Always On My Mind"”, u saradnji sa veteranom Bradlijem Valkerom. Erik je objavio pjesmu u septembru 2023. kao omaž 90. rođendanu Vilija Nelsona, koji je sa pjesmom 1982. godine imao kantri hit na vrhu top-lista.

- To je kolekcija stvari koje sam radio u posljednje tri, četiri godine i koje smo uglavnom radili kod kuće. Svirao sam gitaru uz bubanj sa kompjutera. Zatim bi poslao snimak u Los Anđeles, gdje bi Natan odsvirao bas, a Soni bi u Atlanti svirao bubnjeve. Većina stvari na novom albumu su nekako posljedica tih sumanutih, nametnutih zabrana tokom pandemije, koje nam nisu dale da sviramo pa sam mislio da to sve izvučemo kao jednu vrstu uspomene da je muzika na kraju ipak pobijedila - rekao je Klepton.

Pomenute snimke Klepton je kompletirao zajedno sa producentom Sajmonom Klimijem, a trenutni bend sa kojima muzičar radi čine Natan Ist (bas/vokal), Dyl Bramhal (gitara/vokal), Soni Emory (bubnjevi), Kris Stenton (klavijature), Tim Karmon (klavijature), Šeron Vajt (prateći vokal) i Keti Kison (prateći vokal).

Turneja

Muzičar kreće na veliku turneju, gdje će promovisati pjesme sa novog albuma, a za početak Klepton i njegov bend će ponovo svirati u Južnoj Americi, nakon 13 godina od zadnjih nastupa u tom dijelu svijeta.

Turneja počinje u Buenos Ajresu, nakon čega slijede četiri velika nastupa u Brazilu, zatim koncerti u Meksiko Sitiju i tri koncerta u Kaliforniji i jedan specijalni koncert u Los Anđelesu, gdje će nastupiti sa mnogim poznatim svjetskim imenima. Evropski datumi turneje za sada nisu poznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana