Zlatni Medvjed filmu „Crni ugalj, tanak led“

Agencije
Zlatni Medvjed filmu „Crni ugalj, tanak led“

Berlin - Kineski film „Crni ugalj, tanak led“ reditelja Jinan Dijaoa, o policajcu u potrazi za serijskim ubicom, osvojio je Zlatnog medvjeda za najbolji film na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Amerikanac Ričard Linklejter dobio je Srebrnog medvjeda za najboljeg reditelja za film „Dječaštvo“, priču koja prati život jedne američke porodice punih 12 godina tokom kojih dvojica dječaka rastu i postaju odrasli.

Film je sniman u pravilnim razmacima od 2002. godine, kako su glumci starili, i predstavlja nježnu meditaciju na prolaznost vremena, zbrku u ljudskim odnosima u modernom američkom načinu života.

Veliku nagradu žirija - Srebrnog medvjeda dobio je film „Veliki hotel Budimpešta“ reditelja Vesa Andersona.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Liao Fan za ulogu u filmu „Crni ugalj, tanak led“, dok je Haru Kuroki osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u japanskom filmu „Mala kuća“, koji govori o životu porodice u Tokiju prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Osmočlani žiri, predvođen rediteljem i producentom Džejmsom Šamusom odlučivao je ovogodišnjim nagradama nakon 11 dana festivala na kome je prikazano oko 400 filmova, od kojih 23 u takmičarskoj kategoriji.

U sastavu žirija bili su i austrijski glumac i dvostruki oskarovac Kristof Valc, američka glumica Greta Gervig, hongkonška zvijezda Toni Leung, francuski režiser Mišel Gondri i producent filmova o Džejmsu Bondu Barbara Brokoli./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana