Zlatan Vidović: Gavrilo Princip ime za hrabrost

Aleksandra Madžar
Zlatan Vidović: Gavrilo Princip ime za hrabrost

Banjaluka - Gavrilo Princip za mene je visokouman, energičan, odlučan, istrajan i prije svega hrabar čovjek, koji je svoj život podredio idealima i želji za boljim životom svog naroda.

Ovim riječima glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Zlatan Vidović prenosi utiske sa proba za predstavu "Četrnaesta", čijom će premijerom večeras u 20 časova biti otvorena nova sezona u nacionalnom teatru Srpske. Slogan nove sezone je "Istorija se ponavlja".

Komad u režiji rediteljke iz Beograda Ane Đorđević bavi se događajima u vezi sa Sarajevskim atentatom. Ansambl Nacionalnog teatra Srpske zajedno sa rediteljkom pokušao je da odgovori na pitanja u vezi sa motivima samih atentatora Gavrila Principa i ostale šestorice mladića.

- Taj potez Gavrila Principa, koliko god bio osuđivan od strane mnogih koji su bili direktno ili indirektno u vezi sa atentatom, zaslužuje veliku pažnju, prije svega zbog njegove hrabrosti i istrajnosti u ostvarivanju svojih ideala - smatra Vidović.

Današnja omladina koja, kazao  je ovaj mladi glumac, robuje "frigidnom" društvu u kojem vlada letargija imaće priliku da kroz komad upozna mlade tog vremena koji su čvrsto vjerovali u slobodarsku, revolucionarnu ideju.

 - Lik i djelo Gavrila Principa i njegovih drugova iz organizacije koji su vjerovali u oslobođenu BiH od austrougarskog protektorata treba da otvori oči mladim ljudima i da ih ohrabri da pokažu svoj stav - naglasio je Vidović.

U novom komadu Narodnog pozorišta RS pojavljuje se više od 60 likova, a svako od glumaca ima po šest, sedam ili osam uloga. Lik koji je Vidoviću ostavio malo više prostora da pokaže svoj talenat je uloga jednog od atentatora koji su taj dan bili na mjestu događaja, Nedeljka Čabrinovića.

- On je u stvari prvi pokušao atentat na Franca Ferdinanda. Bacio je bombu, nije uspio da ga ubije, ali je ranio deset ljudi. Poslije toga je popio otrov, bacio se u Miljacku, ali nije uspio da se ubije, jer otrov nije bio pravi - kazao je Vidović.

On je Čabrinovića doživio kao mladog i vatrenog, hrabrog momka, idealistu vođenog poletom i vjerom u ideju o oslobođenoj BiH.

- Zajedno sa rediteljkom uradili smo veliki posao, ali sada je do javnosti i publike kako će prihvatiti predstavu. Sigurno je da u ovom periodu trebamo više pažnje posvetiti društveno angažovanim predstavama, jer živimo u vremenu kada je jako bitno da izrazimo svoje mišljenje i da se borimo za bolje sutra - dodao je ovaj glumac.

Istakao je da svi oni koji žele da saznaju više o istoriji svog naroda treba da dođu i pogledaju predstavu "Četrnaesta".

- Čovjek koji ne zna svoju istoriju, ne može da zna ni svoju sadašnjost, a o budućnosti ne želim ni da govorim. Publika koja dođe na premijeru upoznaće okolnosti koje su dovele do Sarajevskog atentata i tematiku koja je jedna od najznačajnijih u istoriji ljudske civilizacije - zaključio je Vidović.

Predrasude

- Nadam se da će ovaj komad srušiti predrasude i stereotipe koji su u vezi sa Sarajevskim atentatom. Trudili smo se da budemo što objektivniji i da ispričamo priču iz ugla Gavrila Principa i Mlade Bosne, ali i iz ugla Franca Ferdinanda i Austrougarske, te da vidimo kakve su sve tragične okolnosti dovele do atentata - kazao je Zlatan Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana