Vrt uživanja magnet za posjetioce

Aleksandra Glišić
Vrt uživanja magnet za posjetioce

Paviljon BiH na 55. bijenalu u Veneciji i dalje je hit na najstarijoj smotri likovne umjetnosti na svijetu, a brojni posjetioci sa radoznalošću razgledaju izložbu "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića.

Izložbu, koja je još prvih dana bijenala, u junu, svrstana u top deset na ovoj manifestaciji, posjetilo je i 40 studenta Likovnog odsjeka banjalučke Akademije umjetnosti. Studenti su sa profesorima i umjetnicima prošli kroz "Vrt uživanja" u Palati Malipjero. 

Organizatori odlaska na bijenale bili su Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i banjalučka Akademija umjetnosti. Organizovana posjeta Venecijanskom bijenalu podrazumijevala je i stručno vođenje kroz izložbu "Vrt uživanja", jer je Miljanović svojim studentima i kolegama obrazložio koncept svakog rada i  ukupno autorsko ostvarenje.

Osim Paviljona BiH, studenti su posjetili i Đardine i Arsenale i većinu od 88 nacionalnih paviljona, kao i centralnu izložbu "Enciklopedijska palata".

- Ovo je i jedna od najdragocjenijih grupnih posjeta našem paviljonu, jer je neizmjerno važno da mladi ljudi uvidom u najvažnije svjetske trendove i ostvarenja pozicioniraju ličnu svijest o pripadnosti univerzalnom krugu umjetnosti - rekla je direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Ljiljana Labović-Marinković.

Banjalučki akademski slikar Mladen Miljanović predstavlja BiH na Venecijanskom bijenalu od 1. juna do 23. novembra. BiH na bijenalu učestvuje prvi put poslije deset godina, a Miljanović je prvi predstavnik iz Banjaluke.

- Odlasci na Venecijansko bijenale svakako moraju biti prioritet za svaku generaciju studenata Likovnog odsjeka i tim više je ova zajednička organizacija Muzeja i Akademije dobar primjer umrežavanja za ostvarenje važne misije na polju kulture i umjetnosti - kaže Labović-Marinković.

Najavljeno je da će u Paviljon BiH imati i grupnu posjetu Muzeja moderne umjetnosti iz Ciriha (Kunsthaus Zurich).

- To je još jedna izuzetna potvrda da je kvalitet projekta "Vrt uživanja" u produkciji Muzeja savremene umjetnosti RS, od otvaranja izložbe, 30. maja, do danas prevazišao i najoptimističnija očekivanja, kojima je realizovana cjelokupna ideja da upravo Mladen Miljanović jeste umjetnik sa kojim ćemo zadiviti i "osvojiti" svijet - ističe Labović-Marinković.

Mladen Miljanović kaže da se Paviljon BiH bavi idejom želja i nečega što ima svoj pluralizam i definiše ljepotu različitosti.

- Ljepota nečega je u jednom vrtu, a ne u jednom cvijetu. Motive za radove sam pronalazio svuda i kao gotove stvari uzimao iz stvarnosti, te ih samo kolažirao na poznati triptih renesansnog slikara Hijeronimusa Boša. Riječ je o triptihu koji ima gotovo identičan naziv kao Paviljon BiH - ispričao je o izložbi Miljanović.

Venecijansko bijenale je pokrenuto u devetnaestom vijeku, tačnije 1893. godine, tokom godina je mijenjalo koncepcije, prilagođavajući se novom vremenu i promjenama u umjetnosti koje su sa njim dolazile.

"Pritisak želja"

Dio otvaranja izložbe "Vrt uživanja" u Veneciji bio je i performans "Pritisak želja" Mladena Miljanovića. Umjetnik je dva sata na rukama držao mermernu ploču, tešku 35 kilograma, objašnjavajući naziv performansa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana