Uručene Vukove nagrade

Agencije
Uručene Vukove nagrade

Beograd - U Beogradu su danas uručene Vukove nagrade za 2013. godinu, koje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije 50. put dodjeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Vukove nagrade dobili su književnik Radomir Andrić, akademski slikar Momčilo Antonović, violinista Dragutin Bogosavljević, književnik Kosta Dimitrijević, dramski umjetnik Sonja Jauković.

Među dobitnicima ove nagrade za 2013. godinu su i protojerej stavrofor Sava Jović, književnici Grozdana Komadinić i Mošo Odalović, slikar i profesor muzike Vladan Radovanović i istoričar-istraživač Salih Selimović.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade za prošlu godinu su Karlovačka gimnazija, te književnici Laza Lazić i Laza Čurčić.

Član žirija za dodjelu nagrade književnik Ljubivoje Ršumović poručio je na svečanosti da je oduvijek postojala potreba čovjeka da kao društveno biće bude koristan drugima, te da je jedan od najvažnijih puteva kojima se to postiže stvaralački kulturni rad.

"Ne postoje zlatne godine, nego zlatna srca i zlatne ruke ljudi koji stvaraju dela izuzetne vrednosti", istakao je Ršumović.

Na svečanosti je poručeno da je srpski narod dužan da ove godine dostojno obilježi 150 godina od smrti Vuka Karadžića, 100 godina od smrti Stevana Mokranjca i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, kao i da njeguje tradiciju i očuva kulturu.

Odluku o dobitnicima Vukove nagrade za 2013. godinu donio je žiri u sastavu - kompozitor Svetislav Božić, književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umjetnik Bora Dugić, dramski umjetnik Rada Đuričin, književnik Dragan Mraović, književnik Ljubivoje Ršumović, profesor Univerziteta Darko Tanasković i akademski slikar Radovan Mića Trnavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana