Urbana fantazija osvaja čitaoce

Aleksandra Madžar
Urbana fantazija osvaja čitaoce

Banjaluka - Knjige koje donose fantaziju, misteriju i mitologiju sve su popularnije među starijim čitaocima. Veliku pažnju na svjetskom, ali i domaćem tržištu privukao je roman Karen Mari Moning "Groznica tame" koji je postao apsolutni hit u knjižarama.

Riječ je o knjizi koju je nedavno na srpskom jeziku objavila mlada izdavačka kuća "Urban reads", specijalizovana za ovaj žanr. Iako su nekada ovakva djela važila za tinejdžersku literaturu, uzbudljive kombinacije, zanimljivi likovi, misterije, avanture i mitologija sve su čitaniji među odraslima.

"Groznica tame" je prvi roman u seriji "Groznica", bestseler autorke Karen Mari Moning, i prati glavnu junakinju Makajlu Lejn. Ona je djevojka sa američkog juga opterećena svojim savršenim manikirom, pastelnim bojama i frizurom. Poslije ubistva njene sestre Aline u Dablinu Lejnova se uvlači u rat vilenjaka i demona. Ovaj serijal ima još četiri romana i jednu grafičku novelu.

I srpski pisci sve češće se okreću pisanju fantastike. Pažnju ljubitelja ovog književnog žanra privukla je knjiga "Sva Teslina deca" beogradskog književnika Gorana Skrobonje. Autor koji je ranije napisao roman "Čovek koji je ubio Teslu" u novom djelu opisuje dolazak Maksa Planka u Beograd kod Tesle kako bi zajedno pokušali da proniknu u otkriće koje bi moglo da promijeni sudbinu čitavog univerzuma.

Međutim, postoje i oni kojima nije u interesu da dođe do susreta dvojice slavnih naučnika. Vatikanski asasini, tajna društva u službi velikih sila, gospodari podzemlja sa Dalekog istoka... svi oni žele da organizuju atentat na Planka prije nego što Tesla bude u prilici da s njim razgovara.

Jedina osoba sposobna da ukloni opasnost i postara se da dođe do susreta Maksa Planka i Nikole Tesle nosi ime - Anka Cukić. Skrobonjini romani za kratko vrijeme postigli su veliku popularnost i veoma su traženi u srpskim knjižarama.

Nestrpljenje

Interesovanje za roman Karen Mari Moning bilo je toliko veliko da je počela da piše novu trilogiju koja se nastavlja tamo gdje se "Groznica tame" završila. Dvije završne knjige čitaoci sa nestrpljenjem očekuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana