Trkulja: Pjevaj srpski, da te čitav svijet razumije

RTRS
Trkulja: Pjevaj srpski, da te čitav svijet razumije

Brčko - Jedan od najznačajnijih srpskih umjetnika Slobodan Trkulja, boravio je u Brčkom gdje je, o svom mogućem profesionalnom angažovanju, razgovarao sa sveštenstvom brčanske crkvene opštine. Ovaj umjetnik koji predvodi ansambl "Balkanopolis" skoro 18 godina fasciniran je kako su u Kini i Indiji doživjeli muziku Balkana

U svijetu poznati srpski muzičar Slobodan Trkulja najavio je da bi uskoro s horom "Sveti Stefan Dečanski", koji djeluje pri Sabornom hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Brčkom, trebalo da realizuje jedan projekat.

- Hvala sveštenicima iz SPC opštine Brčko što su me pozvali da im predočim svoje zamisli i da načinimo nešto duhovno vrijedno - izjavio je Trkulja u Brčkom.

On je naveo da je prije nešto manje od dvije godine gostovao u Brčkom, gdje je na tribini u Domu kulture govorio o duhovnim vrijednostima hrišćanstva i pravoslavlja kroz prizmu tradicionalne muzike.

Trkulja je rekao da je tom prilikom primijetio da u srpskom narodu i u ovoj sredini postoji naglašena crta duhovnosti.

Ovaj eminentni muzički stvaralac je prije 17 godina osnovao sastav "Balkanopolis", čije su zvuke na Zapadu proglasili za novi pravac u muzici i nazvali - Moderna tradicija Balkana.

Trkulja kaže da je jedna od karakteristika adicionalne muzike da je sentiment pjesama toliko prepoznatljiv da uopšte nije potrebno znati jezik da biste razumjeli pjesmu.

- Prilikom jednog nastupa "Balkanopolisa" u Šangaju, 30.000 Kineza pjevalo je srpske pjesme na našem jeziku. Tada sam onu našu poznatu izreku "Govori srpski, da te čitav svijet razumije" preinačio u "Pjevaj srpski, da čitav svijet razumije" - rekao je Trkulja.

U svom umjetničkom stvaralaštvu, Trkulja koristi više od 15 instrumenata, kao što su gajde, kavala, tambura, gitara.

- U Srbiji danas imamo samo 10 do 20 gajdaša. To je veoma malo za ovaj narod. Gajde su originalan muzički instrument koji može da se svira svuda u svijetu i da bude rado slušan - napomenuo je Trkulja.

On je poručio da voli svoj posao i da ga obavlja s ljubavlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana