Teatri u znaku Šekspira

Aleksandra Madžar
Teatri u znaku Šekspira

Banjaluka - Pozorišta širom svijeta ovu godinu posvetiće velikanu drame Viljemu Šekspiru povodom 450 godina od njegovog rođenja.

Šekspirove drame ne prestaju da inspirišu reditelje, a njegova djela dobila su brojne pozorišne i filmske verzije. Publika u Republici Srpskoj ima priliku da gleda "Ukroćenu goropad" koju je na veliku scenu Narodnog pozorišta RS postavio Vladan Đurković.

Opus djela ovog neprevaziđenog engleskog književnika čini 38 pozorišnih komada, 154 soneta, ali i nekoliko poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge jezike i najizvođeniji su na svjetskim pozorišnim scenama.

Najveći dio književnog opusa Šekspir je napisao između 1590. i 1613. godine. Rana djela koja uglavnom čine komedije uzdigao je do savršenstva do kraja 16. vijeka. Tragedije je pisao do 1608. godine. U tom periodu nastali su "Hamlet", "Kralj Lir" i "Magbet", drame koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.

Postoje četiri perioda u Šekspirovoj stvaralačkoj karijeri. Do 1590. godine pisao je uglavnom komedije pod uticajem rimskih i italijanskih uzora i istorijske drame zasnovane na narodnoj tradiciji. Drugi period je započeo oko 1595. godine tragedijom "Romeo i Julija" i završio 1599. godine "Julijem Cezarom". Tada je napisao ono što smatraju njegovim najboljim djelima. Od 1600. do 1608. godine posvetio se uglavnom mračnim pričama i taj dio stvaralaštva nazivaju njegovim "tragičnim periodom". Tragikomedije je pisao uglavnom od 1608. do 1613. godine.

"Soneti"

Narodno pozorište u Beogradu povodom 450. rođendana Viljema Šekspira izvelo je predstavu "Šekspir: Soneti" u režiji Aleksandra Nikolića. To je prvo profesionalno scensko izvođenje "Soneta" u Srbiji, posebno u ciklusu od 35 pjesama, što je veliki eksperiment, jer ne postoji konkretna scenska radnja već samo niz lirskih pjesama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana