Tajni jezik suflera i glumaca

Aleksandra Madžar
Tajni jezik suflera i glumaca

Banjaluka - Ne ometajući predstavu, sakriveni iza kulisa, sufleri tihim glasom došaptavaju tekst, a po potrebi i kao mali anđeli čuvari pružaju glumcima osjećanje sigurnosti na sceni.

Ovakvi sufleri rade i u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a to su Svetlana Ceca Popović, Maja Kalaba i sufler inspicijent Vesna Maksimović. Iako nevidljivi na sceni, oni proživljavaju zajedno sa glumcima sve radosti i tuge.

Popovićeva već deset godina radi kao sufler u nacionalnom teatru Republike Srpske i svoj posao doživljava veoma odgovorno, a kako kaže, vrijeme provedeno iza scene donijelo joj je iskustvo i sigurnost.

- Nije to samo šaputanje. Postoji niz drugih sredstava da se pomogne glumcu, gestikulacijom, mimikom. Oni čitaju sve sa našeg lica i prate pokrete ruku. Postoje znakovi koji nisu nigdje zapisani, ali svaki glumac poznaje svog suflera i zna šta mu govori - kazala je Popovićeva.

Jedini strah svakog suflera je, kako kaže, da ga neko ne čuje u publici.

- Obično kada kažemo da šapućemo, to radimo da nas niko ne bi čuo, a u poslu suflera je suprotno, mi šapućemo da nas neko čuje. Ponekad se glumci "namršte" na mene, pa shvatim da sam bila glasna, ali se nadam da me u publici nisu čuli - naglasila je ona.

- Glumci ne moraju ni gledati u mene, zavisi u kojoj su poziciji na sceni, ali po njihovoj pauzi između rečenica, znam kada je vrijeme da reagujem - kaže Popovićeva.

Smatra da je u ovom poslu najbitnija koncentracija, jer ukoliko se samo sekund-dva produži pauza na sceni, poslije je uzaludno govoriti tekst.

- Kad uđemo na scenu, uzmemo tekst u ruke i ne skidamo oči sa glumca. Uvijek se služim tekstom, bez obzira na to što znam gotovo sve napamet - dodaje ona.

Iako predstava ne bi propala bez suflera, jer se glumci jako dobro snalaze, Popovićeva smatra da je lijepo znati da je neko tu da ti pomogne kada treba, kao i u svim životnim situacijama.

- Bezbroj je situacija kada se suzdržavamo da ne "puknemo" od smijeha, posebno kada je riječ o komediji, ali moram ostati pribrana da pratim predstavu - kazala je ona.

Uzbuđenje

- Bez obzira na godine rada koje su iza mene, i dalje osjećam uzbuđenje dok sam sa glumcima na sceni, a posebno kada se predstava razigra. Najdraži su mi oni dani kada izbije neka iskra na sceni i kada publika to osjeća - kazala je Svetlana Ceca Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana