Tajne stare Grčke na filmu

Aleksandra Madžar
Tajne stare Grčke na filmu

Banjaluka - Revija arheološkog filma osmi put je otvorena u Muzeju Republike Srpske, a zaljubljenici u tajne arheologije imaće priliku da do subote uživaju u 17 filmova iz šest evropskih zemalja.

Reviju je u utorak uveče otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, ističući da ova manifestacija predstavlja umjetničku vrijednost i nosi snažnu obrazovnu poruku.

Prve večeri prikazani su filmovi "Najstariji računar na svijetu" u režiji Majka Bekama iz Grčke, "Novi brijeg za Bogorodicu" makedonskog reditelja Dime Popovskog, kao i priča njemačke produkcije "Povratak faraona" u režiji Bertrama Ferhauga.

- "Novi brijeg za Bogorodicu" je zanimljiv jer se ne bavi samo arheološkom tematikom, prikazuje izmještanje manastira prilikom formiranja velikog akumulacionog jezera. Na vrlo interesantan način prikazani su selo i narod koji su izmješteni - rekao je arheolog viši kustos Muzeja Republike Srpska Goran Simonović, koji je koordinator revije.

Objasnio je da su jako zanimljivi i kvalitetni filmovi njemačke produkcije, rađeni u holivudskom stilu, koji prate priče njemačkih stručnjaka širom svijeta. Takođe, svi filmovi su dokumentarni.

Publika će imati priliku da pogleda sedam filmova iz Njemačke, pet iz Italije, kao i po jednu grčku, makedonsku, crnogorsku i francusku priču.

- Crnogorski film "Svač - arheološka istraživanja", u režiji Tatjane Piperović, veoma je interesantan, a bavi se značajnim lokalitetom - kazao je Simonović.

Svih 17 filmova predstavljeni su na 14. međunarodnoj smotri arheološkog filma održanoj ove godine u Narodnom muzeju u Beogradu. Projekcije se održavaju u prostoru stalne postavke Muzeja Republike Srpske, a filmovi će biti prikazivani u večernjem terminu od 19 časova. Ulaz na ovu manifestaciju je slobodan.

"Tragovima Tintika"

Francuski film "Tragovima Tintika. Faraonove cigare" u režiji Marka Temermana na programu je večeras u 19 časova. Zatim slijedi projekcija dva ostvarenja iz Njemačke "Palmira - pogled iz vasione", za koji režiju potpisuje Martin Papirovski, kao i "Pohod na Jerusalim" rediteljke Renate Bajer. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana