Sve spremno za nastup Srpske na beogradskom sajmu

Aleksandra Madžar
Sve spremno za nastup Srpske na beogradskom sajmu

Beograd - Nastup Republike Srpske na 58. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće svečano otvoren u ponedjeljak, 21. oktobra, u 11.30 časova u velikoj konferencijskoj hali 4.

Zvanično otvaranje nastupa RS povjereno je ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Goranu Mutabdžiji. Ovogodišnji nastup Srpske posvećen je "stogodišnjici uzroka i povoda Sarajevskog atentata i stvarnih uzroka otpočinjanja Prvog svjetskog rata 1914. godine".

- Želimo da ne samo izgledom našeg štanda, na kojem će posebno mjesto imati naš Stub istine, kao pandan stubu srama i laži, nego i programom koji pripremamo, pošaljemo poruku svima koji pokušavaju da prekroje i svojim interesima podrede istorijska fakta i zatrpaju istinu o ratu koji je mnogo zla nanio svima koji su u njemu učestvovali - rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Štand Srpske uređen je u skladu sa porukom koju predstavnici Srpske žele da pošlju u javnost.

- Tamo gdje je prošle godine bila velika Andrićeva knjiga, sada je postavljen Stub istine, sa podacima koji ne dozvoljavaju da se pobrkaju povod i uzrok Prvog svjetskog rata. Na Stubu istine na četiri jezika ispisane su  činjenice o Prvom svjetskom ratu - istakao je Cicović.

Svoja nova izdanja na beogradskom sajmu predstaviće više izdavača iz Srpske, među kojima su Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo, Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, "Glas", "Besjeda"... Kod Stuba istine biće održano književno veče pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja.

- Vjerujemo da je Sajam knjiga u Beogradu, i u vremenskom i u značenjskom smislu, najpogodniji za početak obilježavanja stogodišnjice uzroka i povoda Prvog svjetskog rata - kazao je Cicović.

Najavio je da će na štandu Srpske biti održano više književnih promocija i tribina.

Ovo je već peti nastup Republike Srpske na beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga. Organizatori nastupa su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

- Prije dvije godine u ovaj posao uključila se i Narodna i univerzitetska biblioteka RS, a tu je i saradnja sa Udruženjem izdavača i Udruženjem književnika Srpske – kazao je Cicović.

Slogan

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvoriće u nedjelju pisac Ljubivoje Ršumović. U ime Poljske, zemlje počasnog gosta, sajam će otvoriti i poljska književnica - kandidat za Nobelovu nagradu Olga Tokarčuk. Sajam se održava pod sloganom "Prostori slobode", a trajaće do 27. oktobra. Predstaviće se 442 direktna izlagača iz Srbije i 48 iz inostranstva, a svečano otvaranje zakazano je za 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana