Stub istine nosi posebne poruke

Aleksandra Madžar
Stub istine nosi posebne poruke

Beograd - Tribina o književnim aspektima balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata obilježiće početak programa na štandu Republike Srpske na 58. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Potvrdio je ovo direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, najavljujući nastup Srpske na sajmu, koji će trajati od 20. do 27. oktobra. Podsjetio je da će nastup RS biti pod sloganom "Sto godina uzroka i povoda, 1914-2014".

- Uz promocije na štandu, gdje će se predstaviti pisci iz Srpske i Srbije, ove godine imaćemo i književne razgovore povodom značajnijih izdavačkih projekata. Predstavićemo nova izdanja univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i knjige SPKD "Prosvjeta" i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske - rekao je Cicović.

Jedna tribina biće posvećena sabranim djelima Pere Slijepčevića u izdanju ANURS-a i "Sveta knjige".

- Sigurni smo da će brojne posjetioce sajma privući i promocije dva zbornika: u jednom su radovi o Ivi Andriću, a u drugom o Branku Ćopiću. Biće riječi i o knjizi "Jasenovac - Donja Gradina" i o reprint izdanju rada "Kako sam branio Principa i drugove 1914" advokata Rudolfa Zistlera - kazao je Cicović.

Na svečanom otvaranju nastupa Republike Srpske učestvovaće dramski umjetnici iz Srbije i muzički umjetnici iz Republike Srpske.

- Štand smo uredili u skladu sa porukom koju želimo da pošaljemo u javnost: tamo gdje je prošle godine bila ona velika Andrićeva knjiga, sada će biti Stub istine sa podacima koji ne dozvoljavaju da se pobrkaju povod i uzrok Prvog svjetskog rata. Na Stubu istine na četiri jezika biće ispisane činjenice o Prvom svjetskom ratu - istakao je Cicović.

Takođe, kod Stuba istine biće održano književno veče pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja.

- Vjerujemo da je Sajam knjiga u Beogradu, i u vremenskom i u značenjskom smislu, najpogodniji za početak obilježavanja stogodišnjice uzroka i povoda Prvog svjetskog rata. Svjesni smo da će se time mnogi baviti i da se već bave, naročito oni koji bi htjeli da raznim falsifikatima i podvalama za sve okrive srpski narod - kazao je Cicović.

Svoja nova izdanja na beogradskom sajmu predstaviće više izdavača iz Srpske, među kojima su Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo, Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, "Glas", "Besjeda"...

Organizatori

- Ovo je već peti nastup Republike Srpske na beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga, koji organizujemo zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS. Prije dvije godine u ovaj posao uključila se i Narodna i univerzitetska biblioteka RS, tu je i saradnja sa Udruženjem izdavača i Udruženjem književnika Srpske - kazao je Mlađen Cicović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana