Strip scena u Srpskoj cvjeta

Aleksandra Madžar
Strip scena u Srpskoj cvjeta

Banjaluka - Strip je ranije bio zapostavljen, smatran šundom, a ne granom primijenjene umjetnosti. Danas mu se smiješi svijetla budućnost.

Ovo je mišljenje strip crtača iz Republike Srpske koji vjeruju da dolazi bolje vrijeme za ovu vrstu umjetničkog izražavanja koje preko mladih talenata dobija novi smisao i siguran opstanak u budućnosti.

- Situacija je interesantna, jer sve je više ljudi koji crtaju strip, kao i izdavača. Međutim, nema onih tiraža koji su postojali nekada. Upravo zbog tih velikih tiraža i lake dostupnosti izdanja, strip je smatran šundom - kazao je Milorad Vicanović Maza.

Riječ je o autoru koji je idejni tvorac Salona stripa koji će se ove godine tradicionalno, sedmi put održati u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima.

- Otvaranje Salona planirano je 11. aprila u 20 časova. Najviše pažnje posvetićemo radionicama koje su otvorenog tipa. Svako ko želi može da donese svoj pribor i upusti se sa nama u strip avanture - dodao je Vicanović.

Pomoć oko vizuelnog dijela priprema za jedini međunarodni strip festival u BiH povjerena je crtaču iz Pala Predragu Ikoniću, koji je uvijek rado viđen gost u Laktašima.

- Strip u RS ima lijepu sadašnjost, a vjerujem da će i budućnost biti svijetla. Zahvaljujući nekolicini strip autora posljednjih godina registrovali smo Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" - naglasio je Ikonić.

Uspjeh je, kako kaže, vidljiv kroz niz aktivnosti koje su pokrenuli.

- Organizujemo izložbe, radionice, a jednom godišnje štampamo magazin "Parabellum" na 250 stranica. Redovno učestvujemo na "Demofestu", Festivalu animiranog filma u Banjaluci, Salonu stripa u Laktašima i salonima u okruženju - dodao je on.

Zainteresovanost mladih talenata, koji imaju osjećaj za ilustracije, posebno raduje iskusne crtače koji se uvijek raduju kvalitetu radova najmlađih autora.

- Nedavno sam u Palama upoznao dvije vrijedne djevojčice koje profesionalno i zrelo rade ilustracije i stripove u japanskom stilu. Oduševile su me kvalitetom svojih radova - kaže Ikonić.

Podsjetio je da je strip kao umjetnički izraz uvijek bio po strani ne samo u Republici Srpskoj, nego na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

- Danas nema mnogo strip publike i čitalaca. Tiraži su mali, a samim tim i skuplji, pa nisu svima dostupni. Ipak, nikada nije bilo više novih strip naslova na ovim prostorima kao danas. To je malo apsurdno, ali tako je - zaključio je Ikonić.

Mladi autori

- Salon stripa u Laktašima ima ogroman značaj za promociju i opstanak stripa na ovim prostorima. To je jedno prelijepo druženje, na kojem se okupi dvadesetak autora. Divno je kada se spoji iskustvo starijih autora sa željom mladih snaga da kreiraju nove stranice stripova - kaže Predrag Ikonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana