Štand Srpske u znaku Sarajevskog atentata

Aleksandra Glišić
Štand Srpske u znaku Sarajevskog atentata

Beograd - Stub istine, na kojem će na četiri jezika biti ispisane činjenice o Prvom svjetskom ratu, biće postavljen na štandu Republike Srpske na 58. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji će biti održan od 20. do 27. oktobra.

Nastup Republike Srpske na sajmu u Beogradu biće posvećen 100. godišnjici Sarajevskog atentata i početku Prvog svjetskog rata.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović najavio je da će nastup Srpske biti posvećen "stogodišnjici uzroka i povoda Sarajevskog atentata i stvarnih uzroka otpočinjanja Prvog svjetskog rata 1914. godine".

- Želimo da ne samo izgledom našeg štanda, na kojem će posebno mjesto imati naš Stub istine, kao pandan stubu srama i laži, nego i programom koji pripremamo, pošaljemo poruku svima koji pokušavaju da prekroje i svojim interesima podrede istorijska fakta i zatrpaju istinu o ratu koji je mnogo zla nanio svima koji su u njemu učestvovali - rekao je Cicović.

Kaže da će u susret toj godišnjici na štandu Republike Srpske, kao i na posebnim tribinama u drugim sajamskim salama, biti održani razgovori sa književnicima iz Srpske i Srbije, sa naučnicima, akademicima i univerzitetskim profesorima.

- Knjige u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, te izdanja koja su pripremile biblioteke, matične i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske biće promovisane na sajmu - kaže Cicović i dodaje da će, kao i prošle godine, posljednjeg sajamskog dana na štandu Republike Srpske biti proglašena najtraženija knjiga.

Među izdavačima iz Srpske koji će se predstaviti na beogradskom sajmu je i Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo.

- Naša izdanja predstavićemo na zasebnom štandu, a posebnu pažnju posvetićemo romanima sa konkursa "Zlatna sova". Osim pobjedničkog romana "Obala" Živojina Ivkovića, promovisaćemo i djela koja su zauzela drugo i treće mjesto "Crno pile koje beži" Ivana Zlatkovića i "Povratak Ž-a" Petra Pješevca - kaže portparol Zavoda Dejan Kerleta.

Na sajmu u Beogradu učestvuje i Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd.

- Zadužbina će, kao i prethodnih godina, imati zaseban štand, a potrudićemo se da ljubiteljima knjige ponudimo najbolja djela iz naše izdavačke riznice. Osim deset novih naslova, predstavićemo i izdanja iz naše dvojezične biblioteke "Prevodi", koja je bila aktuelna i na sajmovima u drugim evropskim zemljama gdje smo bili učesnici - kazao je glavni urednik i direktor Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd Nikola Vukolić.

Veče srpskih pjesnika

Na beogradskom sajmu, koji nosi slogan "Prostori slobode", biće održane promocije izdanja više izdavačkih kuća iz Republike Srpske. Osim Zavoda za udžbenike i Zadužbine "Petar Kočić", svoja djela predstaviće i "Glas", "Besjeda"... Tradicionalno književno veče poezije srpskih pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja biće održano 24. oktobra kod Stuba istine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana