Srpski pisci najpopularniji

Aleksandra Madžar
Srpski pisci najpopularniji

Banjaluka - Knjige "Ja. I niko moj" Aleksandra Tijanića, "Tai" Gorana Gocića i "Spas" Isidore Bjelice najprodavanija su djela u knjižarama Republike Srpske.

Žanrovski i sadržajno potpuno različite ove knjige su svojom originalnošću pronašle put do čitalaca, potvrdili su u banjalučkoj knjižari "Kultura".

- Osim Tijanićeve knjige veliko interesovanje izazvao je i roman Gorana Gocića. I Isidora Bjelica uvijek ima svoje vjerne čitaoce, tako da se ove tri knjige zaista dobro prodaju - rekla je Tanja Todorović iz knjižare "Kultura".

Tijanićeva knjiga sadrži mnoštvo autorovih tekstova, zapisa, pisama i polemika u kojoj je jasan i prepoznatljiv njegov lični stav i stil, kao i osjećaj za detalj, britkost  i inventivnost.

- Prestižno NIN-ovo priznanje i ove godine donijelo je veliku popularnost i čitanost nagrađenom djelu pa se knjiga "Tai" sa razlogom našla na drugom mjestu - kazala je Todorovićeva.

Osnovna karakteristika Gocićevog djela jeste žanrovska neujednačenost. "Tai" posjeduje elemente eseja, putopisa, melodrame, epistolarne forme zbog čega je čitaocima "teško da sa njim izađu na kraj", što ih i privlači ovoj knjizi.

Za roman "Spas" Isidora Bjelica je rekla da je njen brutalno iskren zapis na ivici smrti, što je i privuklo čitaoce.

- Popularni pisac Haruki Murakami našao se na četvrtom mjestu na listi najprodavanijih sa najnovijom knjigom "Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća". Riječ je o književniku koga čitaoci vole - kazala je Todorovićeva.

Na listi najprodavanijih knjiga odmah iz Murakamijevog romana je djelo "Možda nebo zna" Gijoma Musoa. Da je Paolo Koeljo godinama među omiljenim piscima širom svijeta dokazuje i dobar plasman njegovog romana "Rukopis otkriveni u Akri", koji je u domaćim knjižarama na šestom mjestu najtraženijih djela.

- I dalje vlada veliko interesovanje za knjigu "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinija koja je objavljena prošle godine u maju. Čitaoci ovog pisca poznaju po prethodnim bestselerima "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca", pa je i to uticalo da na dobru prodaju nove knjige - kaže Todorovićeva.

Osmo mjesto na listi najprodavanijih knjiga zauzeo je "Doktor Slip" Stivena Kinga, a deveto "Dezorijentisani" Amina Malufa. Na začelju liste našao se dobitnik NIN-ove nagrade  2012. godine Aleksandar Gatalica romanom "Veliki rat", za koji je dobio ovo ugledno priznanje.

Svjetska lista

Prošla godina na svjetskom književnom tržištu bila je u znaku misterije i uzbuđenja. Među pet najprodavanijih knjiga našle su se "Pakao" Den Brauna, "I planine odjeknuše" Halieda Hoseinija, "Zov kukavice" Roberta Galbrajta (knjiga koju je Džoana Rouling pisala pod pseudonimom).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana