Srpska se knjigom bori za istinu

RTRS
Srpska se knjigom bori za istinu

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak u Beogradu da Republika Srpska može bez oklijevanja i stida da govori o svom učešću u istoriji i da je istina njeno najjače oružje, javila je Srna.

Dodik je u obraćanju prilikom posjete beogradskom sajmu knjiga, gdje je predstavljen štand Republike Srpske u znaku obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, rekao da je veoma važno da se Srpska, kao nezaobilazan regionalni partner, predstavlja na ovom sajmu i pisanom riječju bori za istinu.

Dodao je da je iduća godina, kada se obilježava stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, za Republiku Srpsku veoma važna i da je Srpska opredijeljena da se na sve načine, a posebno kroz knjigu i obrazovanje, bori za istinu.

- Zato je veoma važno biti ovdje i bićemo tu i iduće godine - naglasio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je uvijek fascinantno kada neko pretoči misao u književno djelo i da joj je zbog toga drago što se Srpska predstavlja na beogradskom sajmu knjiga.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović predsjedniku i premijeru Srpske poklonio je "Sabrana djela" Pere Slijepčevića, zajedničko izdanje Akademije nauka i umjetnosti RS i Sveta knjige "Ćosović" iz Beograda. Posjetu sajmu Dodik i Cvijanovićeva nastavili su obilaskom štandova izdavača iz Republike Srpske, ali su posjetili i ostale štandove.

Promocije novih izdanja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, kao i djela SPKD "Prosvjeta", obilježile su peti dan beogradskog sajma knjiga na štandu RS. "Prosvjeta" je predstavila časopis "Nova zora", kao i knjige "Zaboravljeni književnici" Gorana Maksimovića i "U odbranu srpske ćirilice" Miloša Kovačevića. Ljubitelji književnosti mogli su da vide i kalendar "Prosvjeta 2013", koji je priredio akademik Vojislav Maksimović. O novim izdanjima "Prosvjete" govorili su Nikola Asanović, Goran Maksimović, Miloš Kovačević, Vojislav Maksimović i Radoslav Bratić. Takođe, na sajmu su predstavljeni zbornici radova o Ivi Andriću i Branku Ćopiću.

Književnica Stevka Kozić-Preradović na štandu RS promovisala je knjigu poezije "Dva neba" sa kojom je stavila pečat na svoju četrdestogodišnju karijeru. Održano je i književno veče "Kod stuba istine: p(j)esnici iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja".

"Povelja uspjeha"

Svečano uručenje "Povelje uspjeha" izdavaču najtraženije knjige iz Republike Srpske na ovogodišnjem beogradskom sajmu biće održano u subotu u 14.30 časova. Osim toga, u subotu će na štandu RS biti predstavljeno više izdanja književnika iz Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana