Srpska enciklopedija - knjiga nad knjigama za sve Srbe

Glas Srpske
Srpska enciklopedija - knjiga nad knjigama za sve Srbe

Novi Sad - U Novom Sadu danas je predstavljen drugi tom "Srpske enciklopedije", kapitalno izdanje "Matice srpske", koje popularno nazivaju "knjigom nad knjigama" za cjelokupan srpski narod u Srbiji, zemljama okruženja, Evrope i svijeta. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u pozdravnom govoru da je "Srpska enciklopedija" najljepši poklon građanima zemlje pred sutrašnji Dan državnosti.

"Srpska enciklopedija' je zaista najlepši poklon građanima za Dan državnosti Srbije. Tim više jer je takvo kapitalno delo bilo san svih pravih srpskih intelektualaca, koji je sanjan i u 19. i u 20. veku. Zato smo takvu knjigu odavno dugovali sebi i svojim potomcima", rekao je Nikolić u svečanoj sali "Matice srpske".

On je ocijenio da je "Matica srpska" ovakvim izdavačkim poduhvatom već postala nezvanični srpski enciklopedijski-leksigografski zavod.

"Matica srpska' je zbog objavljenih kapitalnih naslova, kao i naslova u pripremi, bez preterivanja već postala nezvanični srpski enciklopedijsko-leksikografski zavod. To je saborna srpska kulturna institucija, izuzetne intelektualne snage ososobljena za najsloženije enciklopedističke poslove", rekao je Nikolić.

On tvrdi da će država Srbija i materijalno i na sve druge načine uvijek stajati iza izuzetno značajnog posla kojim se bavi "Matica srpska".

"Država će uvek stajati iza 'Matice srpske', jer podržavajući njenu delatnost pomažemo nauku i kulturu celog srpskog naroda, kao i celog društva u Srbiji. Na to nas obavezuje njeno dosadašnje delo", ističe predsjednik Srbije.

On je podsjetio da je "Matica srpska" preživjela i nadživjela mnoge temljene promjene društveno-političkih sistema.

"Preživela je izmene državnih granica i tipove državne organizacije. Smene intelektualnih i duhovnih tendencija, kao i pogleda na svet, ali je uvek ostala dragoceni svetionik srpske kulture i nauke na čemu su joj srpska država i narod zauvek duboko zahvalni", naglasio je Nikolić.

O "Srpskoj enciklopediji" govorili su i akademik Predrag Piper i predsjednik "Matice srpske" Dragan Stanić.

U umjetničkom djelu programa nastupili su Novosadski kamerni hor sa dirigentom Božidarom Crnjanskim i Gudački kvartet "TAJJ".

Drugi tom "Srpske enciklopedije" predstavio je sve odrednice vezane za slovo "V", a njen najveći dio posvećen je Vojvodini.

"Srpska enciklopedija" ima 978 strana enciklopedijskog formata, a njen sadržaj okrenut je naučno utemeljenim i valjano napisanim svjedočenjima o najznačajnijim istorijskim dešavanjima za Srbe i srpski narod.

Kapitalno djelo zajednički su izdali Matica srpska, Srpska akademija nauka i umjetnost /SANU/ i Zavod za udžbenike.

Promociji "Srpske enciklopedije" prisustvovali su i predstavnici Vlade AP Vojvodine, grada Novog Sada, kao i Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana