Sonja Bikić: Mističnost umjetnosti u Podvodnom svijetu

Aleksandra Madžar
Sonja Bikić: Mističnost umjetnosti u Podvodnom svijetu

Banjaluka - Stvaralačku energiju usmjerila sam na dva nova ciklusa "Podvodni svijet" i "Etno-ciklus", iako u svom depou imam dovoljno radova za izlaganje.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar i keramičar Sonja Bikić iz Banjaluke, koja će u aprilu plodove dugogodišnje inspiracije predstaviti u svojoj novoj galeriji.

- Za ciklus "Podvodni svijet" napravila sam veoma zanimljive školjke. Već imam viziju kako će izgledati ribe i maske, koje su mi bile asocijacija na meduze - rekla je Bikićeva.

Izložbom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, kako je rekla, otvorila je mnogo tema, koje će nastojati da završi stvaralačkim eksperimentima, ali i da odgovori na pitanja koja je postavila samoj sebi i drugima.

- Sa motivima plavog veza u "Etno-ciklusu" planiram da vajarskom tehnikom napravim stolnjak od porcelana. Počela sam malo da se "igram" sa porcelanom - kazala je ova umjetnica.

Dodala je da su pripreme za otvaranje galerije u toku, ali da još nema osjećaj kako će izgledati rad u novom umjetničkom prostoru.

- Do sada sam imala devet samostalnih izložbi, a sada ću imati jednu stalnu postavku u galeriji. Uvijek su mi sve izložbe donosile samo dobro, nadam se da će tako biti i u novom prostoru - naglasila je Bikićeva.

Inspiraciju je pronašla i u pravljenju nakita od porcelana.

- Do sada sam završila mnogo unikatnog prstenja, broševa, minđuša, šnalica. Svi predmeti su dosta neobični i nadam se da će posjetiocima moje galerije privući pažnju - kazala je Bikićeva.

Ciklusi u kojima je ranije ispoljila svoje tehnike rada sa keramikom, kao što su "Ptice mira", "Anđeli", "Lotos", "Golubovi", krasiće police i zidove galerije.

Djela ove umjetnice prisutna su i na svjetskom tržištu, a ona je i prošle godine tradicionalno svoje radove i Republiku Srpsku predstavljala na Sajmu kulture u Njemačkoj.

- Tamo sam odnijela ciklus "Bijele pahuljice", koje su zaista izazvale pažnju posjetilaca. Iznenadila sam se da su Nijemci kupovali keramičke pahuljice od deset evra, a u prodavnicama su imali savršene fabričke za dva evra. Srećna sam što postoje ljudi koji cijene ručni rad i nadam se da ću i ove godine biti tamo - kazala je Bikićeva.

Škola keramike

- Veoma se radujem aprilu, kada će, u organizaciji Muzeja Republike Srpske, početi škola keramike. Drago mi je da ću svoje znanje i iskustvo podijeliti sa grupom koju ću voditi. Biću zadužena za starije polaznike, a mlađe koleginice radiće sa mladim ljudima koji žele da prave predmete od keramike - kazala je Sonja Bikić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana