Šetnja izložbom uz riječ kustosa

Cvija Mrkonjić
Šetnja izložbom uz riječ kustosa

Banjaluka - Prvo stručno vođenje kroz izložbu koje je održano u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci privuklo je brojne posjetioce.

Ljubitelji umjetnosti ispunili su izložbeni prostor muzeja i pažljivo pratili riječi autora postavke "Iz/uzetnosti - Savremene vizure kulturne baštine. Nove smjernice buduće stalne postavke" dr Sarite Vujković.

Ona je radoznaloj publici u srijedu uveče objašnjavala kako su nastala izložena djela i šta su umjetnici željeli da iskažu svojim radovima. Riječ je o izložbi koja je otvorena 13. februara povodom deset godina postojanja i rada Muzeja savremene umjetnosti RS.

Vujkovićeva je navela da je stručno vođenje kroz izložbu odlična prilika da publici detaljno približi domaću savremenu umjetničku scenu. Najavila je da će u okviru vođenja biti organizovani i razgovori sa umjetnicima.

- Na ovaj način želimo da se približimo publici i da im objasnimo ono što možda dovoljno ne razumiju dok sami razgledaju postavku - kazala je Vujkovićeva.

Borjana Mrđa i Miodrag Manojlović su među 32 umjetnika čija su djela obuhvaćena ovom postavkom i takođe su učestvovali u prvom stručnom vođenju.

Manojlović je predstavio rad koji je nastao 2006. godine, a sastoji se iz slike, tekstualnog dijela i zvuka.

- Izabrao sam lice kao najekspresivniji dio tijela i jezik kao simbolički sistem čovjeka kojim on komunicira. Lice izgovara dvije grupe riječi, a one se ispisuju na podu, kao film, samo što titl izlazi u prostor. Ovaj rad postaje umjetničko djelo onog trenutka kada posjetilac dođe i postane njegov dio - objasnio je Manojlović.

Posjetiocima je kroz izložbu prikazano kako danas savremena umjetnost ima potrebu da govori na više načina. 

Borjana Mrđa je govorila o radu "Krila" od kojeg je, kako kaže, za nju sve počelo na polju umjetnosti. Pričala je publici o svojoj romantičnoj viziji umjetnosti, razočaranju i strahu od budućnosti.

- Slučajno sam naišla na te dvije grane, spojila ih i poklopilo se ono što sam vidjela i što sam proživljavala. Shvatila sam da su to ta moja odsječena krila - rekla je Mrđa.

Kazala je da je to bio rad poslije kojeg je počela da promišlja o tijelu, svom odnosu sa društvom, ali i o sebi kao ženi i umjetnici.

Geri Foreli

Irski umjetnik Geri Foreli poštom je slao svoje radove Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske za njihovu "Zbirku poštanske umjetnosti", koja zapravo nigdje i ne postoji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana