Savremene vizure različitih generacija

Aleksandra Madžar
Savremene vizure različitih generacija

Banjaluka - U duhu umjetnosti, putujući kroz vrijeme i hrabro koračajući u budućnost, ispunjen prijateljima i vrhunskim stvaraocima Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske proslavio je deset godina iskonske predanosti radu.

Veliki broj posjetilaca, kao i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske, ali i regiona strpljivo su obilazili Muzej i uživali u izložbi "Iz/Uzetnosti - Savremene vizure kulturne baštine/Nove smjernice buduće stalne postavke", koja je otvorena u četvrtak uveče.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija otvorio je izložbu ističući da je deset godina rada ove ustanove kulture veliki događaj za Banjaluku i Srpsku. Izložbu je postavila muzejski savjetnik dr Sarita Vujković, a postavka obuhvata djela 32 umjetnika među kojima su Milivoje Unković, Ljubomir Gajić, Živko Grozdanić Gera, Mladen Miljanović, Radenko Milak...

Vođena emocijama i ponosom na dosadašnji rad i uspjeh, kao i bogatstvom umjetnosti koje su umjetnici ostavili svojim djelima, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković nije mogla sakriti uzbuđenje povodom jubileja.

- Srećna sam što smo ovdje da zabilježimo značajan trenutak u istoriji naših malih života, ali velikoj istoriji ovih velikih vremena - kazala je Labović-Marinković.

Na svečanom otvaranju bila je i direktor Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba Snježana Pintarić.

- Posebno mi je drago jer imamo priliku da se upoznamo sa radovima mladih umjetnika i da vidimo šta bi oni mogli predstaviti u našem muzeju - istakla je ona.

Da se mreža umjetnosti širi potvrdio je i direktor Muzeja savremene umetnosti iz Beograda Vladislav Šćepanović.

Svoje oduševljenje nije mogla sakriti ni predstavnica Hrvatske na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu, multimedijalna umjetnica Kata Mijatović.

- Impresionirana sam izložbom, a posebno mladim banjalučkim umjetnicima. Još odranije sam upoznata sa umjetničkom scenom u RS i zaista sam iznenađena kako je ona u kratkom roku napravila veliki iskorak - kazala je Mijatovićeva.

Na otvaranju izložbe bio je i umjetnik Vladimir Perić, čiji su radovi obuhvaćeni postavkom "Iz/Uzetnosti", a koji je zajedno sa Milošem Tomićem predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu.

 - Institucija i ljudi koji su ovde zaposleni su moji dragi prijatelji, a smatram da Banjaluka ima dobre stvaraoce - istakao je on.

Čestitke povodom deset godina postojanja Muzeja uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, kao i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Video-edicija

- Želimo da pokrenemo video-radionicu koja treba da predstavi novu umjetničku scenu kroz novi medij kako bismo dobili prvu ediciju video-radova ove institucije - kaže Sarita Vujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana