Satiričari odali počast Zmaju

Aleksandra Madžar
Satiričari odali počast Zmaju

Beograd - Jedanaesti "Satira fest" održan je u znaku 180. godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, najboljeg srpskog aforističara 19. vijeka, pod geslom "Pokažite zube", a najbolji aforističari nagrađeni su priznanjima za svoje stvaralaštvo.

Centralno dešavanje održano je u petak u svečanoj sali Gradske opštine Stari grad, gdje se okupilo 30 najboljih aforističara iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Rumunije.

- Nagradu za ukupan doprinos srpskoj satiri dobili su ravnopravno Savo Martinović i Branislav Jovanović iz Beograda. Pjesma "Lavirint" Tomice Ćirića proglašena je najboljom, a za najbolju priču proglašena je "Izložba" Vladice Milenkovića - saopštili su iz Beogradskog aforističarskog kruga.

Dodaju da je priznanje "Zlatni krug" za afirmaciju srpske satire u svijetu dodijeljeno Draganu Mraoviću za prevode na italijanski, Gžegožu Latušinskom za prevode na poljski. Volfgang Ešker nagrađen je za prevode na njemački, a Alisa Kulihova za prevode aforizama i priča srpskih autora na slovački jezik.

Novosadski satiričar Ninus Nestorović dobio je nagradu "Vuk Gligorijević" za najbolji pročitani aforizam "Više ne živim psećim životom" i "Podvio sam rep".

Satiričari su posjetili i bistu Radoja Domanovića na Kalemegdanu i položili cvijeće, a poslije toga u Udruženju književnika Srbije pročitan je rad o satiričnom stvaralaštvu Jovana Jovanovića Zmaja.

- Imamo dobru satiru, jedino što nemamo gde da je objavljujemo, pa ljudi moraju da nam veruju na reč. Većina pismenih, koji su, inače u Srbiji manjina, misle da osim Radoja Domanovića drugih satiričara više nije bilo, pa zaboravljaju slavnog Jovana Jovanovića Zmaja - rekao je član Upravnog odbora festivala i aforističar Aleksandar Čotrić.

Ovom manifestacijom proslavljen je lik Jovana Jovanovića Zmaja, jednog od prvih i najznačajnijih srpskih satiričara i aforističara koji je bio pokretač i urednik brojnih humorističko-satiričnih listova.

Zmajev romantizam

Jovan Jovanović Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju je bio ljekar, a tokom cijelog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dječjih časopisa. Najznačajnije Zmajeve zbirke pjesama su "Đulići" i "Đulići uveoci", prva o srećnom porodičnom životu, a druga o bolu za najmilijima. Od 1880. godine pa do smrti 1904. izdavao je dječji list "Neven", najbolji srpski list onoga doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana