Šantićevi stihovi sijaju kroz vrijeme

Aleksandra Glišić
Šantićevi stihovi sijaju kroz vrijeme

Mostar - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar obilježilo je danas 90. godišnjicu smrti velikana srpske poezije Alekse Šantića.

Poslije svete liturgije i pomena u hramu Rođenja presvete Bogorodice, članovi "Prosvjete" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" sa parohom mostarskim Markom Gojačićem i poštovaocima Alekse Šantića posjetili su pjesnikov grob.

Na veličinu i značaj Šantićevog djela, kao i na hrišćanske motive u njegovoj poeziji, podsjetio je potpredsjednik mostarske "Prosvjete" Ranko Čvoro.

Aleksa Šantić  bio je prvi predsjednik mostarske "Prosvjete", ali i prvi počasni predsjednik "Gusala". Poeta, koga su mnogi nazivali "pjesnikom ljubavi i bola", do danas ostao je najpoznatiji majstor stiha u Mostaru. On je zajedno sa Jovanom Dučićem i Atanasijom Šolom 1896. godine u Mostaru osnovao književni časopis "Zora" koji je bez prekida izlazio do 1901. godine.

Među Šantićevim pjesmama koje su ostavile traga u srpskoj poeziji su "Ostajte ovdje", "Jedna suza", "Veče na školju", "O, klasje moje"...

U okviru obilježavanja Šantićeve smrti mostarska "Prosvjeta" je u subotu svečano pokrenula "Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture".   

- Dobro sjeme, koje smo posijali prije devedeset godina, svake godine donosi novi plod, a ove godine rodilo je još izdašnije, otvaranjem ove škole - rekao je predsjednik mostarske "Prosvjete" đakon Branislav Rajković.

On je rekao da će se nastava odvijati od februara do juna ove godine, a srpski jezik predavaće nastavnik razredne nastave Jelena Gordić i profesor srpskog jezika i književnosti na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru Tanja Čvoro.

Za srpsku istoriju biće zadužen diplomirani istoričar i sekretar mostarske "Prosvjete" Milan Sitarski, dok će nastavu iz srpske kulture predavati master istoričar umjetnosti Tamara Rajković, koja je odnedavno izabrana za koordinatora Naučnog aktiva "Prosvjete".

Rukopisi

Narodna biblioteka Srbije izložiće u ponedjeljak u specijalnoj komori rukopise pjesnika Alekse Šantića. Biće izložene pjesnikove razglednice, jedna njegova fotografija, prepiske i pjesme, kao i dragocjeni rukopisi prevoda na srpski poezije njemačkog pjesnika Hajnriha Hajnea, koji je imao velikog uticaja na poeziju Šantića.

Beograđanka i Makedonac podijeli prvu nagradu Šantićevog festivala

Prvu nagradu Prvog internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika kojeg je organiziralo Kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Mostara u povodu 90-te godišnjice smrti Alekse Šantića, autora čuvene Emine, podijelile su Tamar Sokolov iz Beograda (Srbija) i Sara Georgijev iz Kumanova (Makedonija).

Prema ocjeni stručnog žirija kojim je predsjedavao Mirsad Bećirbašić, duga nagrada pripala je Jaki Lesjeku iz Velenja (Slovenija), dok je treća nagrada ostala u Mostaru (Bosna i Hercegovina). Naime, žiri je treću nagradu dodijelio Naidi Džiho iz Mostara.

U okviru ovog dječjeg festivala poezije dijeljene su nagrade u više kategorija. Za najbolju lirsku pjesmu nagrđena je Iman Dorić iz Sarajeva (BiH), za idiličnu Lucija Mikulić, najvedriju Luka Đurović iz Valjeva  (Srbija), najhumorističniju Marko Glavaš iz Mostara (BiH), ljubavnu Ema Čorbadžić iz Mostara (BiH), najangažiraniju Teodora Džinović, refleksivnu poeziju Borna Bojić Baletić iz Zagreba (Hrvatska) i za najbolju pjesmu o Šantiću Sara Georgijeva iz Kumanova (Makedonija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana