Sajam zvanično zatvoren predajom otvorene knjige Kini

SRNA
Sajam zvanično zatvoren predajom otvorene knjige Kini

Beograd - Međunarodni sajam knjiga u Beogradu zvanično je danas zatvoren predajom Otvorene knjige Kini, koja će iduće godine biti zemlja počasni gost ove manifestacije.

Tokom 58. Međunarodnog sajma knjiga svojom izdavačkom djelatnošću predstavila i Republika Srpska.

Na štandu Republike Srpske na sajmu knjiga proteklih sedam dana održano je niz promocija, a "Povelju uspjeha" za najtraženiju knjigu dobila su Sabrana djela Pera Slijepčevića u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i izdavačkog preduzeća "Svet knjige" iz Beograda.

Štand Republike Srpske, koji je organizovalo Predstavništvo Srpske u Beogradu, bio je u znaku obilježavanja sto godina Prvog svjetskog rata, a važno mjesto je zauzimao Stub istine, na kojem su bile ispisane činjenice o tom ratu.

Poljski ambasador Andžej Jasinovski je u ime ovogodišnjeg gosta Poljske uručio Otvorenu knjigu ambasadoru Kine Džangu Vansjueu.

"Kada je riječ o kulturi, situacija je svuda teška, ali u Srbiji kultura ne stoji tako loše", rekao je Jasinovski.

On kaže da je zadovoljan što je Srbija otvorena za različite književnosti i kulture, što se potvrđuje i time da će Kina iduće godine biti počasni gost jedne od najljepših manifestacija posvećenih pisanoj riječi.

Kineski ambasador se nada da će Kina dogodine organizovati sajam koji će biti uspješan kao i ovaj 58. po redu.

On je rekao da će sajam knjiga biti prilika da se produbi intenzivna saradnja i razumijevanje Kine i Srbije, da se pokažu kako izuzetna istorija i civilizacija Kine tako i njen razvoj.

Predsjednik Organizacionog odbora Sajma knjiga Željko Ožegović ocijenio je da je ovogodišnji sajam bio bolji, sa više izlagača, novinara, programa.

On je dodao da je u akciji prikupljanja knjiga za biblioteke sakupljeno oko 2.200 knjiga, te da će ih do kraja dana, do kada su sajamske kapije otvorene, biti još.

Na ovogodišnjem sajmu se predstavilo 490 direktnih izlagača, od toga 48 iz inostranstva, među kojima iz Republike Srpske, BiH, Francuske, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Bjelorusije, Kine, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Njemačke i Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana