Ršumović otvorio Međunarodni sajam knjiga

Aleksandra Glišić, agencije
Ršumović otvorio Međunarodni sajam knjiga

Beograd - Srpski književnik za djecu Ljubivoje Ršumović večeras je zvanično otvorio Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, na kojem izlaže 190 izdavača, među kojima i iz Republike Srpske.

Ršumović je rekao da su slijepi pjesnik Filip Višnjić i hromi Vuk Stefanović Karadžić vodili Srbe u Evropu i natjerali velikog Getea da uči srpski jezik.

“Upravo zato, svaka prevedena srpska reč znači i pruženu ruku ka Evropi i svijetu”, dodao je Ršumović.

On je podsjetio da su srpski vladari od starina ukazivali na potrebu da se Srbi opismene i nacionalno ojačaju kroz književnost, te da je otuda i onaj vapaj - “Knjiga, knjiga, braćo, a ne zvonci i praporci”.

Ršumović je istakao da knjiga, kao izum epohe, ne izumire i da je ovaj beogradski sajam najbolja potvrda za to.

U ime počasnog gosta Poljske, okupljenima se obratila poljska književnica Olga Tokarčuk, kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, koja je naglasila da je čitanje sveto stanje i poručila da onaj koji zatekne dijete da čita, ne treba da ga ometa, jer će ono izrasti u velikog čovjeka.

Ona je dodala da knjiga navodi čovjeka da mašta, traži, da gradi sebe i zemlju, a da se Srbija izgradila kroz svoje velike pisce i pjesnike - Ivu Andrića, Danila Kiša, Milorada Pavića, Davida Albaharija.

Otvaranju Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, pored brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života, prisustvovao je i premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je obišao štand Ministarstva unutrašnjih poslova, a planirano je da otvori večeras štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ovogodišnji, 58. po redu Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će biti u znaku srpskog pisca Miloša Crnjanskog, trajaće do 27. oktobra pod sloganom “Prostori slobode”.

Ovogodišnji nastup Republike Srpske posvećen je stogodišnjici uzroka i povoda Sarajevskog atentata i stvarnih uzroka otpočinjanja Prvog svjetskog rata 1914. godine. Nastup Srpske otvoriće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Na štandu Srpske postavljen je Stub istine sa podacima koji ne dozvoljavaju da se pomiješaju povod i uzrok Prvog svjetskog rata. Na Stubu istine na četiri jezika ispisane su činjenice o Prvom svjetskom ratu.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović najavio je brojne književne promocije i tribine kao dio programa predstavljanja RS na beogradskom sajmu.

Najnovija izdanja na sajmu predstaviće više izdavača iz Republike Srpske, među kojima su Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo, Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, "Glas", "Besjeda"...

I ove godine organizatori nastupa RS su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Narodna i univerzitetska biblioteka RS u saradnji sa Udruženjem izdavača i Udruženjem književnika RS.

Pavić i Andrić

Olga Tokarčuk, koja je bila i kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, kaže da rado čita srpske pisce i da je za njenu generaciju "Hazarski rečnik" Milorada Pavića bio "književna Biblija".

- Dosta sam čitala i Danila Kiša, dok je generacija mojih roditelja obožavala Ivu Andrića i njegove su knjige bile vrlo prisutne u mojoj kući - istakla je Tokarčukova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana